فایروال ابری چیست؟ با کاربردها، انواع و نحوه کار Cloud Firewall آشنا شوید
فایروال ابری چیست و چه مزایا و معایبی دارد؟
فایروال ابری چیست؟
فایروال ابری یک سیستم امنیتی مجازی محسوب میشود که برای محافظت از منابع ابری در برابر تهدیدهای خارجی طراحی شده است. درواقع آنها ترافیکی که از شبکه عبور میکند را فیلتر میکنند. به عبارت دیگر، یک Cloud Firewall حرفهای به کسبوکارها این امکان را میدهد تا برنامههای SaaS خودشان را ایمن نگه دارند و از دادهها و اطلاعات حساسشان در تهدیدات مختلف محافظت کنند.
همچنین، آنها دید کلی از وضعیت امنیت شبکه نیز ارائه میکنند و همین موضوع، کنترل متمرکز تمام داراییهای ابری سازمان را آسانتر خواهد کرد. در این مقاله ابرآراز، توضیح میدهیم فایروال ابری چیست و همچنین درباره نحوه عملکرد و ویژگیها و مزایای آنها نکاتی که باید بدانید را ارائه کردهایم.
فایروال چیست؟
فایروال یک ابزار امنیتی بوده که برای پیشگیری از ورود اطلاعات تهدیدآمیز به شبکه طراحی شده است. این ابزار بین شبکههای امنی مانند شبکههای داخلی و شبکههای غیر امن مانند اینترنت قرار میگیرد. سپس مانع ورود اطلاعات خرابکارانه به شبکه شده و فقط امکان عبور اطلاعات مجاز را صادر میکند. عملکرد هر کدام از این فایروالها توسط مدیران شبکه تنظیم خواهد شد.
فایروال ابری (Cloud Firewall) چیست؟
فایروال ابری محصولی است که در فضای ابری واقع شده و عملکردی شبیه فایروال سنتی دارد. وظیفه این محصول پیشگیری از ورود ترافیک مخرب به شبکه خواهد بود. تفاوت این دو فایروال در این است که نمونههای به جای اینکه در دستورهای محلی نصب شوند، در پلتفرم ابری میزبانی میشوند. این محصولات به عنوان یک لایه امنیتی عمل کرده و اطلاعات فضای ابری مانند پایگاه داده، سیستمهای مدیریت ارتباط با مشتری (CRM) و ایمیلهای ابری محافظت میکنند. به طور کلی، Cloud Firewall با مسدود کردن ترافیک غیرمجاز شبکه، امنیت رایانش ابری را برای استفاده تضمین خواهند کرد.
مزایا و ویژگی های فایروال ابری
این محصولات نیز مشابه سایر تجهیزات فضای ابری دارای مزایا و ویژگیهای متنوعی هستند. از جمله مزیتهای Cloud Firewall میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- استقرار و مقیاسپذیری
فایروالهای ابری قابل مقیاسپذیری هستند و برای استقرار در فضای ابری به زمان کمتری نیاز دارند. همچنین این محصولات در مقایسه با فایروالهای سنتی اختلالات کمتری در فضای عملیات کسب و کارها ایجاد میکنند و نگهداری از آنها نیز سادهتر است. Cloud Firewall به نحوی تنظیم میشود که برای هر میزان ترافیک شبکه مناسب است. در نتیجه کسب و کارها نگرانی درباره میزان ترافیک شبکه خودشان موقع استفاده از این محصولات نخواهند داشت.
- مدیریت دسترسی و هویت
فایروال ابری برای فیلتر کردن ترافیک از منابع مختلف و شبکههای چندگانه طراحی شده است. این فایروالها میتوانند رباتها و انسانها را از هم تشخیص داده و از حملات رباتها به شبکه جلوگیری کنند. همچنین این محصولات میتواند سیستمهای مدیریت دسترسی و احراز هویت را به دقیق کنترل کرده و اطمینان حاصل کنند که تنها افراد مجاز به سرورهای ابری دسترسی دارند. (همچنین بخوانید: سرور ابری چیست؟)
- بهروزرسانی مداوم
این محصولات به صورت اتوماتیک و خودکار بهروزرسانی میشود. این موضوع فایروالها را به روز نگه میدارد تا در برابر تهدیدات جدید امنیتی نیز سازوکار مناسبی داشته باشند و از شبکه محافظت کنند.
- دردسترسبودن
فایروال ابری به صورت ۲۴ ساعت شبانه روز در ۷ روز هفته در دسترس هستند و به صورت مداوم عملکرد شبکه را بررسی میکنند. در صورتی که در فایروالهای سنتی این مسئله وجود نداشت. همچنین فایروالهای ابری دارای امکانات داخلی مانند برق، تهویه مطبوع و … هستند. در نتیجه در صورت بروز هر حادثه در شبانه روز، این محصولات به راحتی میتوانند عملکرد خودشان را حفظ کنند. این ویژگی به کسب و کارها کمک میکند تا همیشه امنیت شبکه خودشان را حفظ کنند.
معایب و چالش های فایروال ابری
با وجود مزایای متعددی که این محصولات دارند، اما استفاده از آنها با چالشهای خاصی همراه است. برخی از این موارد عبارتاند از:
- عدم شناسایی دقیق هویت بازدیدکنندگان
فایروالهای ابری امکان شناسایی دقیق بازدیدکنندگان را ندارند و تنها بستهها را بر اساس سیاستهای موجود در رجیستری خودشان اسکن میکنند؛ یعنی اگر مهاجم بتواند یک کپی جعلی از سیاستها بسازد، این امکان را خواهد داشت که فایروال را فریب داده و به راحتی وارد شبکه ابری شود.
- عدم درک صحیح از عملکرد سایتها و نرمافزارها
این محصولات درک صحیحی از نحوه عملکرد سایتها، شرایط نرمافزاری، کاربران احراز هویت شده و مجوزهای لازم ندارند. در نتیجه ممکن است موقع شناسایی آسیبپذیریهایی مانند آسیب پذیری پلاگینها با مشکل مواجه شوند.
- وابستگی به ارائهدهنده خدمات فایروال
سایتهایی که از این روش برای تأمین امنیت خودشان استفاده میکنند، به ارائه دهنده خدمات فایروال وابسته هستند؛ یعنی در صورتی که سرویس به هر دلیلی از کار بیفتد یا دچار مشکل شود، ممکن است شبکه ابری قطع شده و دسترسی به فایروال مختل شود.
مزایا | معایب |
استقرار و مقیاسپذیری آسان | عدم شناسایی دقیق هویت بازدیدکنندگان |
مدیریت دسترسی و هویت قوی | عدم درک صحیح از عملکرد سایتها و نرمافزارها |
بهروزرسانیهای خودکار | وابستگی به ارائهدهنده خدمات فایروال |
کاربردهای فایروال ابری
در ادامه برخی از کاربردهای اصلی فایروالهای ابری (Cloud Firewalls) را برای شناخت بیشتر ارائه کردهایم.
- حفاظت از دادههای حساس در فضای ابری
فایروالهای ابری با ترافیک فیلتر کردن ترافیک ورودی و خروجی شبکه، از دادهها و اطلاعات حساس ذخیره شده در سرویسهای ابری مانند پایگاه دادهها، ایمیل و سیستم مدیریت ارتباط مشتری در برابر تهدیدها و حملات سایبری محافظت میکنند.
- مدیریت دسترسی کاربران و برنامهها
این محصولات با دارا بودن سیاستهای امنیتی دقیقی که توسط مدیران شبکه تنظیم میشود، دسترسی کاربران و برنامهها به منابع ابری را کنترل کرده و از دسترسیهای غیرمجاز که معمولاً توسط نفوذگران انجام میشود، جلوگیری میکنند.
- پیشگیری از حملات سایبری
فایروال ابری توانایی شناسی شناسایی و مسدود کردن حملات سایبری مانند DDoS، SQL Injection را دارند و از آسیب وارد شدن به زیرساخت ابری جلوگیری میکنند.
- گزارشدهی و نظارت مستمر
این محصولات با وجود نظارت مستمر بر ترافیک شبکه و ارائه گزارشهای دقیق، به تیمهای امنیتی این امکان را میدهند که تهدیدات را به موقع شناسایی کرده و واکنش مناسبی برای آنها داشته باشند.
به نقل از Cisco
با شتاب گرفتن تحول دیجیتال، فایروالهای ابری نقش حیاتی در تأمین امنیت زیرساختهای ابری در صنایع مختلف ایفا خواهند کرد. این فایروالها با تطبیقپذیری، اتوماسیون، مقیاسپذیری پویا و مدلهای پرداخت بر اساس مصرف، به کسبوکارها امکان میدهند تا محیطهای خود را بدون به خطر انداختن چابکی، ایمن کنند.
تفاوت فایروال ابری (Cloud Firewall) با فایروال نسل جدید (NGFW) چیست؟
در ادامه مقایسهای بین فایروال ابری و فایروال نسل بعدی (NGFW) را برای شناخت بهتر آنها ارائه کردهایم.
ویژگیها | فایروال ابری | فایروال نسل بعدی (NGFW) |
سیستم پیشگیری از نفوذ (IPS) | این ویژگیها را در صورت نیاز دارد. | حملات سایبری را شناسایی و مسدود میکند. |
بازرسی عمیق بستهها (DPI) | بر اساس قوانین تعیین شده فیلتر میکند. | بازرسی دقیقتر بستهها و دادهها |
کنترل برنامه | معمولاً محدود به فیلتر ترافیک است. | قابلیت کنترل یا مسدود کردن برنامهها |
محل استقرار | مستقر در فضای ابری | میتواند در فضای ابری یا سختافزار داخلی اجرا شود. |
آیا فایروال به عنوان سرویس (FWaaS) با فایروال های ابری متفاوت است؟
فایروال بهعنوان سرویس یا Firewall-as-a-Service یک نوع فایروال ابری است و مشابه سایر خدمات «بهعنوان سرویس» مانند نرمافزار بهعنوان سرویس (SaaS) یا زیرساخت بهعنوان سرویس (IaaS) در فضای ابری مستقر شده و از طریق اینترنت در دسترس است. این فایروالها به طور معمولاً توسط یک فروشنده شخص ثالث بهروزرسانی و نگهداری میشوند. برای آشنایی بیشتر، پیشنهاد میکنیم مقالههای SaaS چیست و IaaS چیست را مطالعه کنید.
چگونه FWaaS در چارچوب SASE قرار می گیرد؟
FWaaS با چارچوب تعیین شده برای SASE یکپارچه میشود تا امنیت بیشتری را در سطح شبکه تأمین کند. SASE یک مدل امنیتی بوده که برای محافظت از دادهها و دسترسیها در فضای ابری طراحی شده است. وقتی که FWaaS به این چارچوب متصل میشود، این امکان را خواهد داشت که سیاستهای امنیتی را نه تنها بر اساس مکان فیزیکی کاربران، بلکه بر اساس نوع ترافیک و برنامههای مورد استفاده نیز اعمال کند؛ یعنی حتی اگر کاربر در مکانهای مختلفی به شبکه دسترسی داشته باشند یا از برنامههای مختلفی استفاده کند، امنیت شبکه همچنان بهطور یکپارچه و متمرکز بر تمامی ترافیک اعمال میشود. این موضوع باعث میشود که امنیت شبکه برای همیشه حفظ شوند.
به نقل از Zscaler
SASE یک چارچوب معماری شبکه است که فناوریهای امنیتی بومی ابری — از جمله SWG، CASB، ZTNA و بهویژه FWaaS — را با قابلیتهای شبکه گسترده (WAN) ترکیب میکند تا کاربران، سیستمها و نقاط پایانی را بهصورت ایمن به برنامهها و خدمات در هر مکانی متصل کند.
انواع فایروال ابری
فایروالهای ابری به طور کلی به دو نوع تقسیم میشوند که عبارتاند از:
فایروال های نسل بعدی (NGFW)
این فایروالهای سرویسهای ابری برای محافظت از سرورهای سازمانها در مراکز داده طراحی شدهاند و برای استقرار در مدلهای زیرساخت بهعنوان سرویس (IaaS) یا پلتفرم بهعنوان سرویس (PaaS) استفاده میشوند. در این مدلها ابتدا نرمافزار فایروال ابری در محل نصب میشود، سپس از ترافیک شبکه در عملیات ابری محافظت میکند. (همچنین بخوانید: PaaS چیست؟)
فایروال های SaaS
این نوع فایروالها مانند فایروالهای سنتی، وظیفه ایمنسازی شبکه فضای مجازی را برعهده دارند. با این تفاوت که در فضای ابری میزبانی میشوند. از جمله انواع این محصولات میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- امنیت بهعنوان سرویس: این مدل تجاری در صنعت فناوری اطلاعات کاربرد دارد و مسئولیت ارائه خدمات امنیتی در آن، بر عهده ارائهدهنده خدمات است؛ یعنی یک شرکت مشاور شخص ثالث به مشتریان خدمات امنیتی را به صورت ماهانه یا سالانه طبق نیاز آنها ارائه میدهد.
- SECaaS: این سرویس امنیتی برای کاربران را فراهم کرده و از تهدیداتی مانند حملات سایبری و DDOS محافظت میکند. این سرویس بهطور مداوم نقاط دسترسی به سایتها را بررسی کرده و از آنها در برابر حملات امنیتی محافظت میکند.
- نرمافزار بهعنوان سرویس (SaaS): این نمونه یک مدل کسبوکار در فناوری اطلاعات محسوب میشود که در آن نرمافزار بهطور مرکزی میزبانی میشود و کاربران با استفاده از مجوز معتبر به آن دسترسی دارند. این مدل به طور معمول در محاسبات ابری استفاده میشود و کاربران از طریق اینترنت به برنامههای مختلف مانند نرمافزارهای توسعهدهنده وب، نرمافزارهای آفیس و سایر برنامهها دسترسی پیدا میکنند.
- فایروال بهعنوان سرویس (FWaaS): این نمونه یک فایروال ابری است که روی سرورهای ابری میزبانی میشود و قابلیتهای پیشرفتهای مانند مدیریت دسترسی، مدیریت هویت، فیلتر کردن URLها، امنیت DNS و پیشگیری از نفوذ را ارائه میدهد. FWaaS به سازمانها کمک میکند تا زیرساختهای فناوری اطلاعات خود را بهتر مدیریت کرده و از یک کنسول متمرکز برای مدیریت بهتر استفاده کنند.
فایروال های برنامه های کاربردی وب (WAF)
WAF از برنامههای وب در برابر تهدیداتی مانند حملات اسکریپت بین سایتی (XSS) و تزریق SQL محافظت میکنند. این محصولات با تجزیه و تحلیل و مسدود کردن ترافیک مخرب براساس قوانین از پیش تعریفشده، امنیت برنامهها را تأمین میکنند. همچنین، این فایروالها به اجرای سیاستهای امنیتی کمک کرده و از انطباق با استانداردهای صنعتی اطمینان حاصل میکنند. (همچنین بخوانید: WAF چیست؟)
فایروال ابری چگونه کار می کند؟
عملکرد فایروال ابری مشابه با فایروالهای سنتی است، با این تفاوت که Cloud Firewall در محیط ابری میزبانی میشود. در واقع فایروالهای ابری مانند فایروالهای اسکن بستهای عمل کرده و دادههای دریافتی را قبل از ورود به شبکه فیلتر میکنند. این فیلترینگ شامل ارزیابی اتصالات فعال شبکه ابری است. سپس فایروال تصمیم میگیرد که کدام بستهها ایمن هستند و اجازه عبور دارند. به طور کلی، نحوه کار فایروال ابری به صورت زیر است:
- فیلتر کردن بستهها: در این مرحله، بستههای داده قبل از ورود به شبکه توسط فایروال مورد بررسی قرار میگیرند. سپس بستهها در برابر تهدیدات خاصی اسکن میشوند و اگر با تهدیدات شناختهشده مطابقت داشته باشند، فایروال از ورود آنها به شبکه جلوگیری میکند.
- سرویس پروکسی: این سرویس از اتصال مستقیم دستگاه مشتری و بستههای ورودی جلوگیری میکند. در نتیجه، از شبکه در برابر دسترسیهای غیرمجاز محافظت میشود.
- بازرسی Stateful: فایروالهای ابری بازرسی حالت بستههای داده ورودی را نیز انجام میدهند. در این بازرسی، فایروال برخی از سیاستها را بین مبدأ و مقصد بررسی میکنند تا یک جلسه مطمئن بین آنها ایجاد شود. اگر سیاستهای لازم برای ارتباط بین مبدأ و مقصد وجود نداشته باشد، دسترسی مسدود خواهد شد و کاربران باید سیاستهای جدیدی را برای برقراری ارتباط ثبت کنند.
چه زمانی از فایروال ابری استفاده کنیم؟
فایروالهای ابری طبق چارچوبهای امنیت سایبری بسیار ارزشمند هستند؛ چون دسترسی به شبکه را با رعایت بهترین شیوهها و به راحتی کنترل میکنند. همچنین این محصولات راهحلی جامع برای مدیریت زیرساختهای پیچیده ترکیبی ارائه میدهند. در نتیجه برای کارمندان هیبریدی، فایروالهای ابری دسترسی امن و یکسان به منابع شبکه را تضمین میکنند.
راهکار ابرآراز
سرور ابری ابرآراز یک سرویس منعطف، مقیاس پذیر و قابل اتکا برای پشتیبانی از زیرساخت کسب و کارهای کوچک و بزرگ محسوب میشود. این سرورها انعطاف پذیری، مقیاسپذیری و قابلیت اطمینان بالایی دارند. این سرویس با وجود مقرونبهصرفه و در دسترس بودن، امکان مدیریت ترافیک شبکه و پرداخت به ازای مصرف از منابع را برای کاربران فراهم میکنند. از جمله کاربردهای این سرویس میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- میزبانی وب (Web Hosting): برای راهاندازی و نگهداری وبسایتها بدون نیاز به زیرساخت فیزیکی
- محیطهای توسعه و آزمایش (Development & Testing Environments): ایجاد فضای امن و مقیاسپذیر برای تست و توسعه نرمافزار
- میزبانی برنامههای کاربردی (Application Hosting): اجرای اپلیکیشنها با دسترسی بالا و هزینه مقرونبهصرفه
- پشتیبانگیری و ذخیرهسازی دادهها (Data Backup & Storage): نگهداری نسخههای پشتیبان و آرشیو اطلاعات بهصورت امن و در دسترس
جمعبندی: فایروال ابری چیست؟
فایروالهای ابری از شبکههای ابری در برابر تهدیدات مختلف محافظت کرده و دسترسی امن به منابع شبکه را برای کاربران و برنامههای مختلف فراهم میکنند. این محصولات برای کسبوکارهایی که به دنبال امنیت بالا و عملکرد سریع هستند، یک انتخاب عالی خواهند بود. چون فایروال بر پایه کلود با وجود فیلتر کردن ترافیک و جلوگیری از تهدیدات پیچیده، امکان محافظت از دادههای حساس را برای کسب و کارها فراهم کرده و به صورت مداوم امنیت شبکه را تأمین میکنند.
سوالات متداول
- چه زمانی باید از فایروال استفاده کرد؟
زمانی که نیاز به مسدود کردن محتوای خاص یا مقابله با حملات لایه برنامه، مانند بدافزار را دارید، باید از فایروال استفاده کنید. فایروالها به شما کمک میکنند تا فعالیتهای مشکوک و غیرمجاز را شناسایی کرده و از دسترسی آنها به شبکه جلوگیری کنید.
- مزیت اصلی استفاده از فایروالهای مبتنی بر ابر چیست؟
فایروالهای ابری سطح بالاتری از امنیت را در مقایسه با فایروالهای سنتی ارائه میدهند. چون این محصولات ویژگیهای پیشرفتهتری مانند امکان مدیریت پیشرفته دسترسی، اتصال و فیلتر کردن ترافیک بین کاربران و ابر را دارند.