سرور مجازی آراز سرور مجازی آراز
آموزش شبکه و امنیت

حمله DoS چیست؟ نحوه کار، انواع، ابزارها و تفاوت داس با DDoS

حمله DoS چیست؟

حمله DoS چیست؟ آشنایی کامل با این فرآیند یک قدم مهم در جلوگیری از آسیب این حملات است. داس یک حمله سایبری با هدف از کار انداختن یک سرویس یا زیرساخت اینترنتی است. این نوع حمله سایبری، معمولاً با فرستادن تعداد زیادی درخواست به منظور اختلال عملکرد در کامپیوتر یا هر سیستم دیگر انجام می‌شود.

حمله داس می‌تواند بسیار آسیب‌زا باشد و سیستم مورد حمله را به‌طور کلی از کار بیندازد؛ به همین دلیل مهم است که این حمله را بشناسید و از آن پیشگیری کنید. در این مقاله از ابرآراز به بررسی انواع حملات DoS، روش جلوگیری، نشانه‌های حمله و مواردی از این قبیل خواهیم پرداخت.

همچنین بخوانید: حملات سایبری چیست؟

 

 

حمله DoS (داس) چیست؟

لازمه جلوگیری از حملات سایبری داس و حفظ امنیت، شناخت دقیق این نوع از حملات است. حمله Denial-of-Service را به اختصار DoS یا در گفتار، «داس» می‌گویند. حمله DoS زمانی رخ می‌دهد که یک مهاجم، حجم عظیمی از درخواست‌ها را به سرور یا شبکه مورد هدف ارسال می‌کند. با این روش، منابع آن سرور یا شبکه، به‌طور کامل اشغال شده و برای کاربران قانونی (غیر مهاجم) در دسترس نخواهد بود.

حمله DoS چیست؟

 

نحوه کار حمله داس چیست؟

حمله DoS با هدف مختل کردن دسترسی کاربران قانونی به یک سرویس یا شبکه انجام می‌شود. این حمله معمولاً ازطریق ارسال حجم زیادی از درخواست‌های غیرمعمول به سرور، شبکه یا سیستم هدف صورت می‌گیرد.

  • شناسایی هدف: مهاجم ابتدا سرویس یا سیستمی را که می‌خواهد مختل کند شناسایی می‌کند. این هدف می‌تواند یک وب‌سایت، سرور ایمیل یا هر سرویس شبکه‌ای دیگر باشد.
  • ارسال ترافیک زیاد: مهاجم با استفاده از ابزارهای خاص، ترافیک یا درخواست‌های غیرواقعی زیادی به سرور هدف ارسال می‌کند.
  • مصرف منابع: درخواست‌های زیاد باعث اشغال شدن منابع حیاتی سیستم مانند پهنای باند، پردازنده یا حافظه می‌شود.
  • قطع دسترسی: سرور هدف نمی‌تواند به درخواست‌های واقعی کاربران پاسخ دهد و سرویس‌دهی مختل می‌شود.
  • پایان یا تداوم حمله: حمله می‌تواند موقت باشد یا تا زمانی که سرور به‌طور کامل از کار بیافتد ادامه یابد.

انواع حملات DoS

در یک طبقه‌بندی کلی، حملات DoS به دو دسته تک منبعی یا Single-source attack و حمله توزیع‌شده یا Distributed attack تقسیم می‌شوند. حملات تک منبعی، از یک دستگاه یا سیستم انجام می‌شوند. حملات چند منبعی که به اختصار DDoS هم گفته می‌شوند، از چند دستگاه به صورت همزمان انجام می‌شوند.

البته حملات داس انواع گوناگونی دارند‌. از انواع دیگر حملات DoS می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

حمله Volume-Based

حمله Volume-Based یا حمله مبتنی بر حجم، نوعی حمله توزیع شده (DDoS) است که با هدف ایجاد ترافیک بالای غیرعادی به سمت یک سرور، شبکه یا سرویس انجام می‌شود. این نوع حمله معمولاً باعث می‌شود که منابع سیستم (مانند پهنای باند، سرور یا شبکه) بیش از حد مصرف شده و سرویس‌ها دچار اختلال یا قطعی شوند.

حملات Volume-Based معمولاً شامل ارسال حجم بالایی از داده‌ها یا درخواست‌ها به هدف هستند تا منابع آن را اشباع کنند. هدف از این حمله، اشباع پهنای باند است و دو نوع UDP flood و ICMP flood دارد.

حمله Application Layer

حمله Application Layer (یا حمله لایه کاربرد) نوعی حمله DDoS است که هدف آن اختلال در عملکرد لایه کاربردی پروتکل‌های شبکه (لایه 7 مدل OSI) می‌باشد. این نوع حملات بر خلاف حملات مبتنی‌بر حجم که بیشتر بر روی اشباع پهنای باند متمرکز هستند، به‌طور خاص به خدمات و برنامه‌های کاربردی که در لایه‌های بالاتر از شبکه و انتقال عمل می‌کنند حمله می‌کنند.

در این حملات، مهاجم با ارسال درخواست‌های به‌ظاهر مشروع و کم‌حجم (که معمولاً نیاز به پردازش پیچیده دارند) به سرور هدف، منابع سرور را مصرف می‌کنند و باعث اختلال در عملکرد سرویس‌ها می‌شود. این حملات می‌توانند برای سرویس‌هایی مانند وب‌سایت‌ها، پایگاه‌ داده و برنامه‌های مبتنی بر وب مشکلات جدی ایجاد کنند. هدف این حملات، سرویس‌های سطح‌ بالاتر مثل HTTP و DNS است و پیچیده‌تر هستند.

حمله Protocol

این نوع حملات معمولاً از منابع کم‌تری نسبت به حملات Volume-Based یا Application Layer استفاده می‌کنند، اما می‌توانند تأثیرات شدیدی بر روی سیستم هدف داشته باشند؛ زیرا از آسیب‌پذیری‌های ساختاری پروتکل‌های شبکه بهره می‌برند.

حملات مبتنی بر پروتکل معمولاً از نواقص در لایه‌های پایین‌تری از مدل OSI (مانند لایه‌های شبکه و انتقال) برای ایجاد اختلال در ارتباطات یا اشغال منابع سرور استفاده می‌کنند.

 

انواع حملات DoS

 

تفاوت حمله DoS و DDoS چیست؟

یک نکته مهم در زمینه حمله‌های سایبری، تفاوت دو نوع حمله DoS و DDoS است. درواقع، DDoS یا Distributed Denial-of-Service زیرمجموعه‌ای از حملات DoS و نوعی حمله داس است. DDoS یک حمله داس از طریق چند سیستم مهاجم است که به همین دلیل، قدرت و آسیب بیشتری به همراه دارد. در جدول زیر به طور خلاصه، تفاوت‌های این دو نوع حمله سایبری را بررسی کرده‌ایم.

DDoS DoS ویژگی
چندین سیستم یک یا چند سیستم تعداد منابع مهاجم
دشوارتر (به دلیل توزیع منابع) آسان‌تر شناسایی مهاجم
بسیار شدید (به دلیل منابع زیاد) محدود به منابع مهاجم شدت حمله
سخت‌تر (نیاز به مسدود کردن هزاران منبع) آسان‌تر پیچیدگی مقابله
بیشتر کمتر هزینه اجرا

 

تفاوت حمله DoS و DDoS چیست؟

 

ابزارها و روش های حمله DoS

این که ابزارهای حمله داس چیست و از طریق چه روش‌هایی انجام می‌شود نکته مهمی است که لازم است با دقت بررسی شود. ابزارهای مختلفی برای انجام حمله DoS وجود دارد که چند مورد از مهم‌ترین و رایج‌ترین آن‌ها را بررسی می‌کنیم:

  • (LOIC (Low Orbit Ion Cannon: ابزاری ساده است که بیشتر در حملات اولیه استفاده می‌شود تا زمینه حملات بزرگتر را فراهم کند.
  • (HOIC (High Orbit Ion Cannon: این ابزار نسخه پیشرفته‌تر LOIC است که به چندین هدف به صورت ارسال همزمان چندین درخواست، حمله می‌کند.
  • Mirai Botnet: این ابزار بیشتر برای حملات در مقیاس بزرگ و از طریق چند سیستم مثل حمله DDoS استفاده می‌شود.
  • Slowloris: این ابزار، حملات کندی را به‌صورت ارسال آهسته درخواست‌ها اجرا می‌کند تا منابع سرور مورد حمله را درگیر کند.
  • (RUDY (R U Dead Yet: این ابزار هم یک ابزار با عملکرد آهسته است که با ارسال تدریجی داده‌ها، منابع سرور هدف را اشغال می‌کند.

نشانه های حمله داس چیست؟

اما سوال اصلی اینجاست؛ چگونه بفهمیم هدف حمله داس هستیم؟ با آگاهی از این نشانه‌ها، می‌توانید زودتر متوجه ایراد سیستم و نوع حمله شوید. در ادامه ۶ مورد را بررسی می‌کنیم که نشان می‌دهد سیستم یا سرور شما درگیر حمله داس شده است:

  1. ترافیک شبکه غیرمعمول: افزایش ناگهانی ترافیک از منابع غیرمنتظره یک نشانه مهم است.
  2. کندی یا عدم دسترسی به وب‌سایت‌: اگر سرویس آنلاین شما کند شده یا قابل دسترسی نیست، به حمله DoS شک کنید.
  3. اختلال در سرویس‌ها: اگر با خطای 503 یا 504 مواجه می‌شوید، این اختلال می‌تواند در اثر داس باشد.
  4. ترافیک رباتی ناخواسته: ترافیک تولیدشده توسط ربات‌ها نشان‌دهنده حمله شبکه‌های رباتی مثل Botnet است.
  5. کاهش منابع: در اثر حمله DoS به دلیل هدف قرارگیری منابعی مثل CPU و Storage، با کندی مواجه می‌شوید.
  6. هشدارهای ISP: ممکن است ارائه‌دهنده خدمات اینترنتی (ISP) شما، ترافیک غیرمعمول را شناسایی کرده و به شما هشدار دهد.

روش جلوگیری از حملات DoS

پس از آشنایی با مفهوم حمله داس و بررسی نشانه‌های این حملات، می‌توانیم با درک بهتری به نحوه جلوگیری آن بپردازیم. چند تکنیک مهم و کاربردی برای جلوگیری از این حملات سایبری وجود دارد که با هم بررسی می‌کنیم.

  • کاهش سطح حمله

یک مسئله مهم در حملات DoS، کاهش سطح حمله برای کاهش میزان آسیب است. با استفاده از شبکه توزیع محتوا (CDN)، منابع خود را پنهان کنید و دسترسی به آن‌ها را از طریق فایروال یا لیست‌های کنترل دسترسی (ACL) محدود کنید.

  • برنامه‌ریزی برای حجم حمله

اطمینان حاصل کنید که زیرساخت شما قادر به تحمل حجم بالای ترافیک باشد. این شامل اتصال اینترنتی اضافی و استفاده از CDN‌ها برای کاهش بار در سرورهای شما است.

  • تشخیص ترافیک معمول و غیرمعمول

استفاده از rate limiting برای کنترل مقدار ترافیکی که سرورها می‌توانند تحمل کنند یک راه حل عالی به منظور خنثی‌سازی حمله است.

  • استفاده از فایروال‌ها

استفاده از فایروال های اپلیکیشن وب (WAF) برای محافظت در برابر حملات خاص و ایجاد دفاع‌های سفارشی برای ترافیک مشکوک یک راهکار قابل اعتماد است.

با به کارگیری ترکیبی از این روش‌ها، می‌توانید از حمله DoS جلوگیری کنید و یا شدت حمله را کنترل کنید. توجه کنید که هیچ سرور و سیستمی از دست این حملات در امنیت ۱۰۰ درصد نیست و ممکن است هر کسی داس را تجربه کند.

 

روش جلوگیری از حملات DoS

 

راهکار ابرآراز برای جلوگیری از حملات DoS

علاوه‌بر روش‌های گفته شده، یکی از راهکارهای اصلی پیشنهادی ما، در زمینه استفاده از VPS یا سرور مجازی است. ما در ابرآراز، در سرویس‌های خود تدابیر لازم برای مقابله با حملات سایبری DoS را در نظر گرفته‌ایم. محدودسازی ترافیک با فیلترهای اختصاصی، یکی از روش‌های اصلی VPS برای جلوگیری از آسیب است.

ابرآراز با ارائه سرویس‌های به‌روز و امن، راه‌حل مناسب برای اطمینان خاطر از خطرات احتمالی است. همچنین در صورت بروز مشکلات احتمالی، ابرآراز با ارائه پشتیبانی 24 ساعته و بکاپ‌گیری روزانه از اطلاعات سرور، مشکل را برای شما در کوتاه‌ترین زمان ممکن حل می‌کند.

خرید سرور مجازی

 

جمع‌بندی: حمله DoS چیست؟

این حمله، یک حمله سایبری است که با افزایش ترافیک در سرور یا سیستم شما، منابعتان از جمله CPU و حافظه را اشغال می‌کند. در نتیجه این حمله، با کندی و اختلال عملکرد مواجه می‌شوید. برای جلوگیری از این حملات، باید از تنظیمات محافظتی از جمله فایروال و فیلتر ترافیک استفاده کنید. امیدواریم با دانستن این نکات، تجربه ایمن‌تری داشته باشید.


 

سوالات متداول

  • پیامدهای حمله DoS چیست؟

برای مقابله با این حملات نیاز به هزینه بیشتر دارید. کندی و اختلال سرور منجر به از دست دادن درآمد یا حتی اعتبار و اعتماد می‌شود.

  • آیا حمله DoS می‌تواند سیستم را به طور کامل خراب کند؟

نگران نباشید! حملات DoS می‌توانند باعث از دست رفتن دسترسی به سرویس‌ها یا منابع آنلاین شوند، اما به خودی خود باعث خرابی دائمی سیستم نمی‌شوند.

  • هدف از حملات داس چیست؟

علاوه بر اختلال ایجاد شده، این حملات می‌توانند به عنوان پوششی برای حملات دیگر مانند سرقت داده‌ها یا تخریب اطلاعات عمل کنند.

منبع
aws.amazonesecurityplanetcloudflaregeeksforgeeks
سرور مجازی آراز سرور مجازی آراز

ادمین

نویسنده ابرآراز متخصص فناوری اطلاعات و علاقه‌مند به رایانش ابری است که تلاش می‌کند با ارائه مقالات آموزشی و کاربردی، مفاهیم پیچیده فناوری را به زبانی ساده و قابل فهم برای همه کاربران ارائه دهد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا