سرور مجازی آراز سرور مجازی آراز
رایانش ابری

IaaS چیست؟ هرآنچه که باید درباره نحوه کار، ویژگی‌ها و مقایسه آن با سایر سرویس‌های ابری بدانید

IaaS (زیرساخت به‌عنوان سرویس) چیست؟

اگر خیلی ساده بخواهیم بگوییم IaaS چیست، این سرویس مثل این است که شما به جای خرید یک ساختمان (که همان سخت‌افزار و زیرساخت‌های کامپیوتری است)، فقط آن را اجاره کنید. در این حالت، شما دیگر نگران ساخت، نگهداری و تعمیر ساختمان نیستید، بلکه فقط از فضای آن برای کارهای خودتان استفاده می‌کنید. در دنیای کامپیوتر هم IaaS یعنی شما سرورها، فضای ذخیره‌سازی، شبکه‌ها و دیگر زیرساخت‌های مورد نیازتان را از یک شرکت دیگر اجاره کرده و فقط روی نرم‌افزارها و داده‌های خودتان تمرکز می‌کنید. اینطوری دیگر لازم نیست پول زیادی برای خرید تجهیزات سخت‌افزاری بدهید و دردسرهای نگهداری آن‌ها را هم تحمل کنید.

اگر می‌خواهید بدانید که IaaS چیست، چه مزایایی دارد، معایب آن چیست، چگونه کار می‌کند و…، این مطلب از ابرآراز مختص شماست.

همچنین بخوانید: رایانش ابری چیست؟

 

 

سرویس ابری IaaS چیست؟

به زبان بسیار ساده IaaS (Infrastructure as a Service) نوعی مدل سرویس رایانش ابری است که منابع محاسباتی مجازی‌‌سازی شده را از طریق اینترنت ارائه می‌دهد؛ به عبارت دیگر، IaaS به سازمان‌ها اجازه می‌دهد تا به منابع زیرساختی مقیاس‌پذیر مانند ماشین‌های مجازی، فضای ذخیره‌سازی و اجزای مدیریت شبکه دسترسی داشته باشند و آن‌ها را مدیریت کنند، بدون اینکه نیازی به سرمایه‌گذاری یا نگهداری تجهیزات فیزیکی داشته باشند.

به‌طور خلاصه، این نوع سرویس از انواع ابر در رایانش ابری به کسب‌وکارها امکان می‌دهد تا کل زیرساخت IT خود را به یک ارائه‌دهنده خدمات ابری برون‌سپاری کنند و به آن‌ها این امکان را می‌دهد که منابع محاسباتی را براساس تقاضا تهیه، مستقر و مدیریت کنند. این انعطاف‌پذیری به سازمان‌ها اجازه می‌دهد تا زیرساخت خود را براساس تقاضای متغیر افزایش یا کاهش دهند، فقط برای منابعی که مصرف می‌کنند هزینه بپردازند و از هزینه‌ها و پیچیدگی‌های مرتبط با زیرساخت‌های سنتی داخلی اجتناب کنند. همچنین، IaaS با حذف نیاز به مدیریت سخت‌افزار، باعث صرفه‌جویی در زمان و افزایش انعطاف‌پذیری شرکت‌ها می‌شود.

IaaS چگونه کار می کند؟

حال که به صورت مختصر فهمیدیم IaaS چیست، بررسی نحوه کار این فناوری هم خالی از لطف نیست. در مدل IaaS شما به جای اینکه خودتان سرور، شبکه و تجهیزات کامپیوتری بخرید و نگهداری کنید، آن‌ها را از یک شرکت ارائه دهنده خدمات ابری اجاره می‌کنید. این شرکت تمام سخت‌افزار، نرم‌افزار و زیرساخت‌های شبکه (مانند پهنای باند و آدرس‌های IP) را در مراکز داده خود نگهداری می‌کند.

شما از طریق اینترنت به این منابع دسترسی پیدا می‌کنید و می‌توانید پروژه‌ها و داده‌های خود را روی آن‌ها اجرا کنید. در واقع، شرکت ارائه دهنده، سخت‌افزار را مدیریت می‌کند، اما شما مسئول مدیریت برنامه‌ها و سرویس‌هایی هستید که روی آن سخت‌افزار اجرا می‌کنید. همچنین، شما می‌توانید زیرساخت مجازی خود را برای بهینه‌سازی پروژه‌هایتان (مانند مجازی سازی و کانتینری‌سازی) سازماندهی کنید.

به‌طور خلاصه، مراحل کار IaaS به این شکل است:

  1. دسترسی بر اساس تقاضا: هر زمان که به منابع محاسباتی نیاز داشته باشید، می‌توانید به آن‌ها دسترسی پیدا کنید و زیرساخت مورد نیاز خود را به سرعت راه‌اندازی کنید.
  2. تهیه خودکار: شما از طریق رابط‌های آنلاین یا API می‌توانید به‌صورت مستقل منابع سیستم را تهیه و مدیریت کنید و نیازی به دخالت مدیران IT ندارید.
  3. مقیاس‌پذیری: می‌توانید منابع خود را بر اساس نیاز افزایش یا کاهش دهید. این ویژگی به شما کمک می‌کند تا بدون افت عملکرد، با تغییرات حجم کاری سازگار شوید.
  4. پرداخت به ازای مصرف: شما فقط برای منابعی که واقعاً استفاده می‌کنید، هزینه می‌پردازید. این مدل قیمت‌گذاری به شما کمک می‌کند تا هزینه‌های خود را بهینه کنید.

به این ترتیب، IaaS به شما این امکان را می‌دهد که بدون سرمایه‌گذاری سنگین در سخت‌افزار و دردسرهای نگهداری آن، از منابع محاسباتی قدرتمند و انعطاف‌پذیر استفاده کنید.

IaaS چگونه کار می کند؟

انواع IaaS چیست؟

IaaS انواع مختلفی از منابع محاسباتی مجازی‌شده را ارائه می‌دهد که کاربران می‌توانند از طریق اینترنت به آن‌ها دسترسی داشته باشند و آن‌ها را مدیریت کنند؛ اما انواع IaaS چیست و چه مدل‌هایی دارد؟ برای پاسخ به این پرسش مواردی که در ادامه ذکر شده‌اند را مطالعه کنید.

ماشین های مجازی (VMs)

ماشین‌های مجازی نمونه‌های مجازی از محیط‌های محاسباتی هستند که عملکرد سرورهای فیزیکی را شبیه‌سازی می‌کنند. کاربران می‌توانند ماشین‌های مجازی را با پیکربندی‌های خاص، از جمله پردازنده مرکزی، حافظه، فضای ذخیره‌سازی و سیستم‌عامل، برای اجرای برنامه‌ها و سرویس‌ها تهیه کنند. به زبان ساده، یک VM مانند یک کامپیوتر کامل است که به‌صورت نرم‌افزاری و روی سخت‌افزار یک شرکت دیگر اجرا می‌شود.

شبکه سازی (Networking)

پلتفرم‌های IaaS اجزای شبکه‌سازی را فراهم می‌کنند که کاربران را قادر می‌سازد زیرساخت مجازی خود را به اینترنت متصل کرده و ارتباط بین منابع مختلف را برقرار کنند. این شامل شبکه‌های مجازی، زیرشبکه‌ها، فایروال، متعادل‌کننده‌های بار و درگاه‌های VPN برای مدیریت ترافیک شبکه و تضمین دسترسی‌پذیری است. به بیان ساده، این بخش شامل تمام ابزارهای لازم برای اتصال VM ها به یکدیگر و به اینترنت است.

متعادل کننده های بار (Load Balancers)

متعادل‌کننده‌های بار ترافیک ورودی شبکه را در بین چندین ماشین مجازی یا نمونه توزیع می‌کنند تا عملکرد، قابلیت اطمینان و دسترسی‌پذیری را بهینه کنند. آن‌ها به توزیع یکنواخت حجم کاری و جلوگیری از بارگذاری بیش از حد منابع منفرد کمک کرده و تجربه کاربری روان و پایدار را تضمین می‌کنند. فرض کنید یک وب‌سایت پربازدید دارید؛ Load Balancer ترافیک ورودی را بین چندین سرور توزیع می‌کند تا هیچ سروری تحت فشار قرار نگیرد.

پایگاه های داده (Databases)

برخی از ارائه‌دهندگان IaaS خدمات مدیریت پایگاه داده را ارائه می‌دهند که کاربران را قادر می‌سازد پایگاه داده را در فضای ابری مستقر و مدیریت کنند. این خدمات شامل پایگاه‌های داده رابطه‌ای مانند MySQL، PostgreSQL و SQL Server و همچنین پایگاه‌های داده NoSQL مانند MongoDB، Cassandra و Redis است. این سرویس‌ها به شما اجازه می‌دهند بدون نگرانی در مورد نصب و پیکربندی پایگاه داده، از آن‌ها استفاده کنید.

کانتینرها (Containers)

پلتفرم‌های IaaS همچنین ممکن است از محیط‌های کانتینری پشتیبانی کنند و به کاربران اجازه می‌دهند برنامه‌های کانتینری‌شده را با استفاده از ابزارهایی مانند داکر و کوبرنتیز مستقر و مدیریت کنند. خدمات کانتینری رویکردی سبک و مقیاس‌پذیر برای استقرار و مدیریت برنامه ارائه می‌دهند و توسعه و استقرار سریع برنامه‌های بومی ابری را امکان‌پذیر می‌کنند. کانتینرها روشی برای بسته‌بندی نرم‌افزارها و تمام وابستگی‌های آن‌ها در یک واحد قابل حمل هستند.

به‌طور خلاصه، IaaS طیف کاملی از منابع محاسباتی مجازی‌شده را ارائه می‌دهد که به کاربران امکان می‌دهد زیرساخت IT خود را به‌صورت انعطاف‌پذیر و مقیاس‌پذیر در فضای ابری مدیریت کنند.

مزایا و ویژگی های IaaS چیست؟

شاید بررسی اینکه فقط IaaS چیست ما را مجاب به استفاده از این فناوری نکند؛ باید دلایلی قانع کننده برای این هدف وجود داشته باشد و سوال اصلی اینجاست که مزایای IaaS چیست و چه چیزی آن را از سایر فناوری‌های مشابه متمایز می‌کند؟ در ادامه این بخش این مزایا به صورت کامل بحث شده است.

  • انعطاف‌پذیری IaaS

IaaS به شما این امکان را می‌دهد که زیرساخت خود را دقیقاً بر اساس نیازهای خاص خود پیکربندی کنید. شما می‌توانید از بین انواع اندازه‌های ماشین مجازی، گزینه‌های ذخیره‌سازی و تنظیمات شبکه، گزینه‌های مناسب را انتخاب کرده و زیرساخت خود را دقیقاً مطابق با نیازهای خود سفارشی کنید. این انعطاف‌پذیری به شما اجازه می‌دهد تا با تغییر نیازهای کسب‌وکار خود، به سرعت زیرساخت خود را تغییر دهید و بهینه کنید.

  • مقیاس‌پذیری

با IaaS، می‌توانید منابع محاسباتی خود را به‌راحتی و در صورت نیاز افزایش یا کاهش دهید. این ویژگی به شما کمک می‌کند تا در زمان اوج تقاضا، عملکرد برنامه‌های خود را حفظ کنید و در زمان کاهش تقاضا، هزینه‌های خود را کاهش دهید. مقیاس‌پذیری IaaS به شما اطمینان می‌دهد که همیشه منابع کافی برای پشتیبانی از کسب‌وکار خود را در اختیار دارید.

  • صرفه‌جویی در هزینه

IaaS با حذف هزینه‌های مربوط به خرید، نگهداری و ارتقاء سخت‌افزار و نرم‌افزار، به شما کمک می‌کند تا در هزینه‌های خود صرفه‌جویی کنید. شما فقط برای منابعی که واقعاً استفاده می‌کنید، هزینه می‌پردازید و از هزینه‌های اضافی مربوط به زیرساخت‌های سنتی جلوگیری می‌کنید. این مدل پرداخت به ازای مصرف، به شما کمک می‌کند تا هزینه‌های IT خود را به‌طور دقیق پیش‌بینی و مدیریت کنید.

  • تهیه سریع

با استفاده از پلتفرم‌های IaaS، می‌توانید به سرعت و به‌صورت خودکار منابع زیرساختی مورد نیاز خود را تهیه و راه‌اندازی کنید. این امر باعث کاهش زمان لازم برای استقرار برنامه‌ها و سرویس‌های جدید می‌شود و به شما امکان می‌دهد تا سریع‌تر به تغییرات بازار پاسخ دهید. تهیه سریع منابع، به شما مزیت رقابتی قابل‌توجهی می‌دهد.

  • دسترسی جغرافیایی

ارائه‌دهندگان IaaS مراکز داده‌ای در مناطق مختلف جغرافیایی دارند. این به شما امکان می‌دهد تا برنامه‌ها و سرویس‌های خود را در نزدیکی کاربران نهایی خود مستقر کنید و عملکرد آن‌ها را بهبود بخشید. این امر به ویژه برای کسب‌وکارهایی که مخاطبان جهانی دارند، بسیار مهم است.

  • قابلیت اطمینان و پایداری

ارائه‌دهندگان IaaS معمولاً از زیرساخت‌های قدرتمند برای ارائه خدمات خود استفاده می‌کنند. این امر باعث افزایش قابلیت اطمینان و پایداری برنامه‌ها و داده‌های شما می‌شود و خطر از دست رفتن داده‌ها و قطعی سرویس را کاهش می‌دهد. ویژگی‌های بازیابی فاجعه و پشتیبان‌گیری خودکار، از دیگر مزایای این بخش است.

  • امنیت

ارائه‌دهندگان IaaS اقدامات امنیتی جامعی را برای محافظت از داده‌ها و زیرساخت‌های خود در برابر تهدیدات سایبری انجام می‌دهند. این اقدامات شامل کنترل دسترسی، رمزنگاری داده‌ها و پایش امنیتی مداوم است. بااین‌حال، مسئولیت امنیت برنامه‌ها و داده‌های مستقر شده بر روی IaaS همچنان بر عهده کاربر است.

معایب و چالش های IaaS چیست؟

معایب IaaS چیست و آیا برای هر کسب و کاری مناسب است؟ در حالی که IaaS مزایای زیادی دارد، چالش‌ها و معایبی نیز به همراه دارد که سازمان‌ها باید آن‌ها را در نظر بگیرند. این معایب می‌توانند شامل پیچیدگی مدیریت، وابستگی به اتصال اینترنت، نگرانی‌های امنیتی، وابستگی به فروشنده و مدیریت هزینه‌ها باشند. در ادامه به تفصیل به هر یک از این موارد می‌پردازیم:

  • پیچیدگی مدیریت

مدیریت زیرساخت در فضای ابری نیازمند تخصص در فناوری‌ها و معماری‌های ابری است. سازمان‌ها ممکن است در مدیریت و بهینه‌سازی مؤثر منابع ابری خود، از جمله تهیه، نظارت و عیب‌یابی، با مشکلاتی روبه‌رو شوند. برای مدیریت مؤثر IaaS، داشتن دانش کافی در مورد مفاهیمی مانند مجازی‌سازی، شبکه‌های ابری و API ها ضروری است.

  • وابستگی به اتصال اینترنت

از آنجایی که IaaS برای دسترسی و مدیریت منابع به دسترسی به اینترنت وابسته است، سازمان‌ها ممکن است در صورت بروز مشکل در اتصالات اینترنتی خود یا شبکه ارائه‌دهنده IaaS، با اختلال در خدمات یا مشکلات عملکرد مواجه شوند. پایداری و سرعت اتصال اینترنت برای استفاده مؤثر از IaaS بسیار حیاتی است.

  • نگرانی‌های امنیتی

ذخیره داده‌های حساس و اجرای وظایف حیاتی در فضای ابری می‌تواند نگرانی‌های امنیتی را افزایش دهد. سازمان‌ها باید اقدامات امنیتی قوی، از جمله رمزگذاری، کنترل دسترسی و چارچوب‌های انطباق را برای محافظت از داده‌ها و زیرساخت خود در برابر تهدیدات و نقض‌های سایبری اجرا کنند. انتخاب یک ارائه‌دهنده IaaS با سابقه امنیتی قوی و رعایت استانداردهای امنیتی بین‌المللی بسیار مهم است.

  • وابستگی به فروشنده

انتقال زیرساخت و برنامه‌ها به یک ارائه‌دهنده خاص IaaS می‌تواند منجر به وابستگی به فروشنده شود و تغییر ارائه‌دهنده یا انتقال به یک محیط ابری دیگر را در آینده دشوار کند. سازمان‌ها باید به دقت استراتژی بلندمدت ابری خود را برای کاهش خطر وابستگی به فروشنده در نظر بگیرند. استفاده از استانداردهای باز و معماری‌های قابل انتقال می‌تواند به کاهش این خطر کمک کند.

  • مدیریت هزینه

در حالی که IaaS در مقایسه با زیرساخت‌های سنتی داخلی، صرفه‌جویی در هزینه را ارائه می‌دهد، سازمان‌ها باید به دقت هزینه‌های ابری خود را نظارت و مدیریت کنند تا از هزینه‌های غیرمنتظره جلوگیری کنند. بدون شیوه‌های مناسب مدیریت هزینه، سازمان‌ها ممکن است هزینه‌های غیرضروری، مانند تهیه بیش از حد منابع یا رها کردن منابع بلا استفاده را متحمل شوند. استفاده از ابزارهای مدیریت هزینه ابری و بهینه‌سازی مداوم منابع می‌تواند به کنترل هزینه‌ها کمک کند.

برای اینکه بهتر درک کنید که مزایا و معایب IaaS چیست، به جدول زیر دقت کنید. در جدول زیر مقایسه کامل مزایا و معایب IaaS آورده شده است:

ویژگی معایب مزایا
مدیریت نیاز به تخصص در فناوری‌های ابری انعطاف‌پذیری بالا در پیکربندی و سفارشی‌سازی منابع
اتصال به اینترنت وابستگی به پایداری و سرعت اینترنت مقیاس‌پذیری سریع و آسان منابع بر اساس تقاضا
امنیت نگرانی‌های امنیتی در مورد داده‌های حساس صرفه‌جویی در هزینه‌های خرید و نگهداری سخت‌افزار
وابستگی به فروشنده خطر قفل شدن به یک ارائه‌دهنده خاص تهیه و راه‌اندازی سریع منابع زیرساختی
هزینه نیاز به مدیریت دقیق هزینه‌ها برای جلوگیری از هزینه‌های ناخواسته دسترسی به منابع از مناطق جغرافیایی مختلف و بهبود عملکرد
قابلیت اطمینان ریسک قطعی سرویس از سمت ارائه دهنده افزایش قابلیت اطمینان و پایداری سرویس ها و کاهش ریسک از دست رفتن داده‌ها
نوآوری سرعت بخشیدن به نوآوری و ارائه سریعتر برنامه‌ها

کاربردهای IaaS چیست؟

IaaS در سناریوهای مختلف کسب‌وکاری کاربرد دارد و به سازمان‌ها کمک می‌کند تا به اهداف خود دست یابند. برای اینکه بهت درک کنید که کاربرد IaaS چیست، در ادامه به کاربردهای رایج این فناوری می‌پردازیم:

  • وب اپلیکیشن (Web apps)

IaaS تمام زیرساخت‌های لازم برای پشتیبانی از وب اپلیکیشن، از جمله ذخیره‌سازی، سرورهای وب و برنامه و منابع شبکه را فراهم می‌کند. سازمان شما می‌تواند به سرعت وب اپلیکیشن را بر روی IaaS مستقر کند و به‌راحتی زیرساخت را در صورت غیرقابل پیش‌بینی بودن تقاضا برای برنامه‌ها، افزایش یا کاهش دهد. این امر به ویژه برای برنامه‌هایی که ترافیک متغیری دارند بسیار مفید است.

  • محاسبات با کارایی بالا (High-performance computing)

محاسبات با کارایی بالا بر روی ابرکامپیوترها، شبکه‌های کامپیوتری یا خوشه‌های کامپیوتری به حل مسائل پیچیده شامل میلیون‌ها متغیر یا محاسبه کمک می‌کند. نمونه‌ها شامل تاشدگی پروتئین و شبیه‌سازی زلزله، پیش‌بینی آب و هوا، مدل‌سازی مالی و ارزیابی طراحی محصول است. IaaS امکان دسترسی به منابع محاسباتی قدرتمند را برای انجام این محاسبات پیچیده فراهم می‌کند.

IaaS در طیف گسترده‌ای از سناریوها کاربرد دارد و به سازمان‌ها کمک می‌کند تا با انعطاف‌پذیری، مقیاس‌پذیری و صرفه‌جویی در هزینه، به اهداف خود دست یابند.

  • برنامه‌های نیازمند انتقال سریع (Lift-and-shift migration)

IaaS سریع‌ترین و کم‌هزینه‌ترین راه برای انتقال یک برنامه یا حجم کاری به فضای ابری است. بدون تغییر معماری اصلی، می‌توانید مقیاس، عملکرد و امنیت برنامه را افزایش داده و هزینه‌های اجرای آن را کاهش دهید. در واقع، شما برنامه موجود خود را بدون تغییرات اساسی، به زیرساخت ابری منتقل می‌کنید.

  • تست و توسعه (Test and development)

تیم شما با IaaS می‌تواند به سرعت محیط‌های تست و توسعه را راه‌اندازی و حذف کند و برنامه‌های جدید را سریع‌تر به بازار عرضه کند. IaaS مقیاس‌بندی محیط‌های توسعه و تست را به‌صورت سریع و مقرون‌به‌صرفه امکان‌پذیر می‌کند. به جای صرف زمان و هزینه‌برای تهیه و نگهداری سخت‌افزار برای تست، می‌توانید به‌راحتی منابع مورد نیاز خود را در فضای ابری تهیه کنید.

  • ذخیره‌سازی، پشتیبان‌گیری و بازیابی (Storage, backup, and recovery)

سازمان شما از هزینه‌های سرمایه‌ای برای ذخیره‌سازی و پیچیدگی مدیریت آن که معمولاً نیازمند پرسنل ماهر برای مدیریت داده‌ها و رعایت الزامات قانونی و انطباق است، جلوگیری می‌کند. IaaS برای مدیریت تقاضای غیرقابل پیش‌بینی و نیازهای ذخیره‌سازی رو به رشد مفید است. همچنین می‌تواند برنامه‌ریزی و مدیریت سیستم‌های پشتیبان‌گیری و بازیابی را ساده کند. به جای خرید و نگهداری تجهیزات ذخیره‌سازی، می‌توانید از فضای ذخیره‌سازی ابری با قابلیت مقیاس‌پذیری بالا استفاده کنید.

IaaS در مقابل PaaS و SaaS

یکی از سوالاتی که برای بیشتر کاربران مطرح است، در مورد تفاوت این فناوری با فناوری‌های مشابه است اما تفاوت فناوری‌هایی مانند PaaS و SaaS با IaaS چیست؟ مدل‌های سرویس ابری (Cloud Service Models) انواع مختلفی از خدمات را ارائه می‌دهند که بر اساس میزان کنترلی که کاربر بر زیرساخت و نرم‌افزار دارد، دسته‌بندی می‌شوند. در این میان، سه مدل اصلی وجود دارد: IaaS، PaaS و SaaS. تفاوت اصلی بین این سه مدل در سطح کنترلی است که کاربر بر منابع دارد.

  • IaaS به کسب‌وکارها امکان می‌دهد تا شبکه‌ها، سرورها و ذخیره‌سازی داده‌های خود را در ابر مدیریت کنند.
  • PaaS به کسب‌وکارها امکان می‌دهد برنامه‌ها را میزبانی و راه‌اندازی کنند.
  • SaaS ابزارها و برنامه‌های مبتنی بر ابر برای استفاده روزمره ارائه می‌دهد.

IaaS قابل مقیاس و انعطاف‌پذیر است و مدیریت زیرساخت را ارائه می‌دهد. ارائه‌دهندگان IaaS داده‌ها را روی سرورهای فیزیکی مدیریت می‌کنند و کاربران مسئول سیستم‌عامل و برنامه‌های کاربردی هستند. برخی از محدودیت‌های IaaS شامل مشکلات سازگاری با سیستم‌های قدیمی و تهدیدات امنیتی جدید است.

IaaS (Infrastructure as a Service)

زیرساخت به‌عنوان سرویس یا IaaS در واقع شبیه اجاره کردن منابع سخت‌افزاری مجازی مانند سرور و فضای ذخیره‌سازی در فضای ابری است. کاربر کنترل کاملی بر سیستم‌عامل، برنامه‌ها و چارچوب‌های توسعه دارد.

PaaS (Platform as a Service)

پلتفرم به‌عنوان سرویس یا PaaS مجموعه‌ای از ابزارها و سرویس‌ها را برای توسعه، استقرار و مدیریت برنامه‌های کاربردی در اختیار کاربر قرار می‌دهد. در این مدل، توسعه‌دهندگان می‌توانند روی ساخت و مدیریت برنامه‌ها تمرکز کنند، در حالی که مدیریت زیرساخت بر عهده ارائه‌دهنده‌ی PaaS است. برای درک بهتر و عمیق‌تر در مورد این فناوری، مقاله ما را در مورد اینکه PaaS چیست مطالعه کنید.

همچنین بخوانید: PaaS چیست؟

 

 

SaaS (Software as a Service)

نرم‌افزار به‌عنوان سرویس یا SaaS مدل نهایی است که در آن کاربر به نرم‌افزارهای آماده‌ی استفاده از طریق اینترنت دسترسی پیدا می‌کند. در این مدل، کنترل و نگهداری نرم‌افزار بر عهده‌ی ارائه‌دهنده‌ی SaaS است و کاربر تنها از طریق مرورگر وب یا برنامه کاربردی به آن دسترسی دارد.

همچنین بخوانید: SaaS چیست؟

 

 

برای اینکه بهتر بفهیم که تفاوت PaaS و SaaS با IaaS چیست در زیر یک جدول از مقایسه کامل این سه فناوری آورده شده است:

ویژگی IaaS PaaS SaaS
مخفف زیرساخت به‌عنوان سرویس (Infrastructure as a Service) پلتفرم به‌عنوان سرویس (Platform as a Service) نرم‌افزار به‌عنوان سرویس (Software as a Service)
کاربر هدف مدیران شبکه و متخصصان زیرساخت توسعه‌دهندگان کاربران نهایی
دسترسی دسترسی به منابعی مانند ماشین‌های مجازی و فضای ذخیره‌سازی مجازی دسترسی به محیط زمان اجرا برای ابزارهای توسعه و استقرار برنامه دسترسی کاربر نهایی به نرم‌افزار
مدل مدلی که منابع محاسباتی مجازی‌شده را از طریق اینترنت ارائه می‌دهد مدلی در فضای ابری که ابزارهایی برای توسعه‌ی برنامه‌ها را در اختیار کاربر قرار می‌دهد مدلی در فضای ابری که نرم‌افزار را برای دسترسی کاربران میزبانی می‌کند
دانش فنی نیاز به دانش فنی در زمینه‌ی زیرساخت و شبکه دارد نیاز به دانش اولیه برای راه‌اندازی اولیه دارد نیاز به دانش فنی خاصی ندارد
محبوبیت محبوب بین توسعه‌دهندگان و پژوهشگران محبوب بین توسعه‌دهندگان برای ساخت برنامه‌ها و اسکریپت‌ها محبوب بین مصرف‌کنندگان و شرکت‌ها برای سرویس‌هایی مانند اشتراک فایل، ایمیل و شبکه‌های اجتماعی
نمونه‌های سرویس ابری Amazon Web Services، Sun، vCloud Express فیس‌بوک و موتور جستجوی گوگل MS Office web، فیس‌بوک و Google Apps
نمونه‌های سرویس سازمانی AWS Virtual Private Cloud Microsoft Azure IBM Cloud Analysis

IaaS در مقابل PaaS و SaaS

مقایسه IaaS با کانتینرها و Serverless

IaaS در کنار کانتینرها و Serverless، سه رویکرد متفاوت برای مدیریت و اجرای برنامه‌ها در محیط‌های محاسباتی هستند. IaaS زیرساخت‌های مجازی را فراهم می‌کند، کانتینرها برنامه‌ها را در محیط‌های ایزوله بسته‌بندی می‌کنند و Serverless به توسعه‌دهندگان اجازه می‌دهد بدون نگرانی در مورد مدیریت سرور، کد خود را اجرا کنند.

کانتینرها (Containers)

کانتینرها نوعی مجازی‌سازی در سطح سیستم‌عامل هستند که در آن برنامه‌ها در فضاهای ایزوله به نام کانتینر اجرا می‌شوند و از یک سیستم‌عامل مشترک استفاده می‌کنند. کانتینرها سبک‌تر از ماشین‌های مجازی هستند و منابع کمتری مصرف می‌کنند. آن‌ها برای توسعه و استقرار سریع برنامه‌ها، به ویژه برنامه‌های میکروسرویس، بسیار مناسب هستند.

همچنین بخوانید: کانتینر چیست؟

 

 

CaaS چیست؟ ارتباط آن با Iaas چیست؟

در پاسخ به سوال CaaS چیست؟ باید عنوان کنیم که فناوری که با نام CaaS شناخته می‌شود، مخفف عبارت Containers As A Service است و به آن دسته از سرویس‌های ابری اطلاق می‌شود که خدمات متفاوتی پیرامون توانایی مدیریت و استقرار برنامه‌ها را در اختیار مشتریان قرار می‌دهد. در پاره‌ای از موارد، از CaaS به‌عنوان زیرمجموعه‌ی IaaS (Insrastructure As A Service) نیز یاد می‌شود؛ اما عمده تفاوتی که CaaS با IaaS دارد، این است که در Containers As A Service، کانتینر ها، کالاهای اصلی هستند، نه سخت‌افزارهای فیزیکی و ماشین های مجازی.

همچنین بخوانید: CaaS چیست؟

 

 

Serverless محاسبات بدون سرور

Serverless مدلی است که در آن توسعه‌دهندگان می‌توانند کد خود را بدون مدیریت سرورها اجرا کنند. ارائه‌دهنده خدمات ابری، مدیریت سرورها، مقیاس‌پذیری و سایر جنبه‌های زیرساخت را بر عهده دارد. کد Serverless فقط زمانی اجرا می‌شود که فراخوانی شود و کاربر فقط برای منابعی که مصرف می‌کند، هزینه می‌پردازد.

در ادامه جدولی برای مقایسه این سه رویکرد ارائه شده است:

ویژگی IaaS کانتینرها Serverless
تمرکز زیرساخت (سرورها، شبکه، ذخیره‌سازی) بسته‌بندی و اجرای برنامه‌ها اجرای کد بدون مدیریت سرور
سطح کنترل کنترل کامل بر سیستم‌عامل، برنامه‌ها و زیرساخت کنترل بر برنامه‌ها و محیط اجرا کنترل محدود بر محیط اجرا
مقیاس‌پذیری مقیاس‌پذیری دستی یا خودکار در سطح ماشین مجازی مقیاس‌پذیری سریع و خودکار در سطح کانتینر مقیاس‌پذیری خودکار و بسیار سریع بر اساس تقاضا
مدیریت نیاز به مدیریت سیستم‌عامل، پچ‌ها و به‌روزرسانی‌ها مدیریت کمتر نسبت به IaaS، تمرکز بر مدیریت کانتینرها مدیریت زیرساخت توسط ارائه‌دهنده
هزینه پرداخت به ازای مصرف منابع مجازی معمولاً هزینه کمتر نسبت به IaaS به دلیل مصرف منابع کمتر پرداخت به ازای اجرای کد (بر اساس زمان اجرا و تعداد درخواست‌ها)
مناسب برای برنامه‌هایی که نیاز به کنترل کامل زیرساخت دارند برنامه‌های میکروسرویس، CI/CD، توسعه سریع توابع کوچک، API ها، پردازش رویدادها
وابستگی به فروشنده کمتر می‌تواند وجود داشته باشد (به ویژه با استفاده از ابزارهای خاص فروشنده) بیشتر

 

معماری IaaS و اجزای مرتبط با آن

حال با اینکه IaaS چیست، نحوه کار و مزایا و معایب آن نیز آشنا شدیم، آشنایی با معماری فنی این فناوری نیز می‌تواند جالب باشد. معماری IaaS اساساً از چهار لایه اصلی تشکیل شده است: شبکه (Network)، ذخیره‌سازی (Storage)، محاسبات (Compute) و مجازی‌سازی (Virtualiations). این لایه‌ها با یکدیگر و با سایر لایه‌های سرویس از طریق شبکه ارتباط برقرار می‌کنند. در ادامه به شرح هر یک از این اجزا می‌پردازیم:

معماری IaaS و اجزای مرتبط با آن

 

  • شبکه (Network)

لایه شبکه شامل منابعی مانند پل (Bridge)، درگاه (Gateway)، مسیریاب (Router) و سوئیچ (Switch) است که قبل از دسترسی کاربر ابری، مجازی‌سازی می‌شوند. این لایه ارتباط بین اجزای مختلف زیرساخت و همچنین ارتباط با دنیای خارج را فراهم می‌کند؛ به عبارت دیگر، این بخش مسئول انتقال داده بین سرورها، ذخیره‌سازها و کاربران است.

  • ذخیره‌سازی (Storage)

رایج‌ترین نوع ذخیره‌سازی ابری، ذخیره‌سازی شیء (Object Storage) است که ارزان بوده و می‌تواند هر نوع داده بدون ساختار، از جمله تصاویر، اسناد، داده‌های باینری و غیره را ذخیره کند. نمونه‌هایی از ارائه‌دهندگان ذخیره‌سازی شیء شامل Google Cloud Storage، Azure Blob Storage و AWS S3 هستند. علاوه بر ذخیره‌سازی شیء، دو نوع دیگر ذخیره‌سازی نیز وجود دارد:

– ذخیره‌سازی بلوکی (Block Storage): داده‌ها را به بلوک‌ها تقسیم می‌کند و امکان توزیع آن‌ها در پلتفرم‌های مختلف مانند هارد دیسک‌ها و SSD را فراهم می‌کند.

– ذخیره‌سازی فایل (File Storage): داده‌ها را در یک ساختار سلسله‌مراتبی سازماندهی شده ذخیره می‌کند. نمونه‌هایی از آن شامل سیستم‌های فایل اشتراکی و دستگاه‌های ذخیره‌سازی متصل به شبکه (NAS) هستند.

  • محاسبات (Compute)

لایه محاسبات شامل موارد زیر است:

واحدهای پردازش مرکزی (CPU): برای پردازش درخواست‌های وب و اجرای برنامه‌ها.

واحدهای پردازش گرافیکی (GPU): برای پردازش حجم‌های کاری مانند آموزش الگوریتم‌ها و سیستم‌های تعبیه‌شده.

– واحدهای با کارایی بالا (HPU): برای انجام محاسبات پیچیده پیشرفته برای حجم‌های کاری علمی و مهندسی. این بخش در واقع قلب تپنده زیرساخت IaaS است و وظیفه پردازش داده‌ها و اجرای برنامه‌ها را بر عهده دارد.

  • مجازی‌سازی (Virtualization)

تمام منابع فیزیکی قبل از دسترسی توسط کاربر ابری (مشترک)، با استفاده از یک هایپروایزر مجازی‌سازی می‌شوند. کاربران می‌توانند با استفاده از اتصال به اینترنت یا یک شبکه خصوصی مجازی (VPN) برای امنیت بیشتر، از هر کجا به زیرساخت دسترسی داشته باشند. هایپروایزر یک لایه نرم‌افزاری است که منابع سخت‌افزاری فیزیکی را بین ماشین‌های مجازی تقسیم می‌کند.

  • پیشنهادات اضافی (Additional offerings)

بسته به نیازهای کسب‌وکار سازمان، ارائه‌دهندگان ابری می‌توانند امنیت، متعادل‌سازی بار، نظارت، خوشه‌بندی، دسترسی به گزارش‌ها، پشتیبان‌گیری و بازیابی، تکثیر و پیشنهادات معماری بدون سرور را نیز ارائه دهند. این موارد می‌توانند سطح کنترل و اتوماسیون مورد نظر سازمان را فراهم کنند. ارائه‌دهنده ابری ماشین‌های مجازی دارد که مشترک (سازمان) می‌تواند از آن‌ها برای نصب سیستم‌عامل، نرم‌افزار، پایگاه داده و سایر اجزای مورد نظر خود استفاده کند.

معماری IaaS یک ساختار پیچیده است که از لایه‌های مختلفی برای ارائه منابع محاسباتی مجازی‌شده تشکیل شده است. این معماری به کاربران امکان می‌دهد تا با انعطاف‌پذیری بالا، منابع مورد نیاز خود را مدیریت و استفاده کنند.

در مثال بالا از یک معماری IaaS، مدیر سیستم منابع ذخیره‌سازی و محاسباتی مجازی‌شده را مدیریت می‌کند. خودکارسازی ماشین‌های مجازی به کاهش زمان صرف شده برای نگهداری زیرساخت منطقی (IaaS) کمک می‌کند. متعادل‌سازی بار می‌تواند برای عملکرد بهتر و دسترسی‌پذیری بالاتر انجام شود. فایروال امنیت لازم را برای دسترسی مشتریان به برنامه فراهم می‌کند.

معماری IaaS و اجزای مرتبط با آن

 

چگونه IaaS را پیاده سازی کنیم؟

مزایای ذکر شده برای IaaS به اندازه‌ای قانع‌کننده هستند که بخواهیم آن را در کسب‌وکار خود پیاده‌سازی کنیم؛ اما سوال اصلی این است که چگونه آن را پیاده‌سازی کنیم؟ در اینجا پنج مرحله برای پیاده‌سازی مؤثر IaaS در کسب‌وکار شما آورده شده است:

  • شناسایی الزامات زیرساختی

عملیات کسب‌وکار شما برای اجرای روان به زیرساخت مناسب نیاز دارد. تعداد سرورها، ظرفیت ذخیره‌سازی، تجهیزات شبکه و سایر اجزای مورد نیاز خود را مشخص کنید. برنامه‌های رشد آینده و تأثیر آن‌ها بر زیرساخت IT موجود را در نظر بگیرید و از طرفی دیگر افزایش احتمالی حجم کاری، تعداد کاربران و الزامات ذخیره‌سازی را ارزیابی کنید. به‌طور خلاصه، قبل از هر چیز باید بدانید دقیقا به چه منابعی نیاز دارید.

  • انتخاب یک ارائه‌دهنده ابری

نیازهای کسب‌وکار، بودجه و الزامات امنیتی شما عوامل کلیدی در انتخاب یک ارائه‌دهنده ابری هستند. پروتکل‌های امنیتی قوی از جمله امنیت فیزیکی، امنیت شبکه، رمزنگاری داده‌ها و کنترل دسترسی برای محافظت از داده‌ها و برنامه‌های شما در هنگام جستجو برای یک ارائه‌دهنده ابری ضروری هستند. همچنین، به دنبال ارائه‌دهندگانی باشید که طرح‌های قیمت‌گذاری انعطاف‌پذیر و منابع درخواستی لازم برای مقیاس‌بندی سریع و آسان زیرساخت شما با رشد کسب‌وکار شما را ارائه می‌دهند؛ به عبارت دیگر، ارائه‌دهنده‌ای را انتخاب کنید که با نیازها و بودجه شما سازگار باشد و امنیت و مقیاس‌پذیری مناسب را ارائه دهد.

  • راه‌اندازی شبکه

پیاده‌سازی IaaS شامل پیکربندی شبکه مجازی است تا بتوانید زیرساخت مبتنی بر ابر را به منابع فیزیکی و خدمات مبتنی بر ابر خود متصل کنید. این شامل پیکربندی شبکه‌های خصوصی مجازی (VPN)، فایروال‌ها و متعادل‌کننده‌های بار برای اطمینان از ایمن و در دسترس بودن زیرساخت است. در این مرحله، باید اطمینان حاصل کنید که ارتباط بین اجزای مختلف زیرساخت ابری و همچنین ارتباط با شبکه داخلی شما به درستی برقرار است و امنیت آن نیز تامین شده است.

  • نظارت و بهینه‌سازی

از ابزارهای نظارت ارائه‌دهنده ابری (یا شخص ثالث) برای پیگیری معیارهای استفاده و عملکرد استفاده کنید و تنظیمات لازم را انجام دهید. بهینه‌سازی منظم زیرساخت به بهبود عملکرد و کاهش هزینه‌های عملیاتی شما کمک می‌کند. پایش مداوم عملکرد سیستم و بهینه‌سازی منابع، به شما کمک می‌کند تا از حداکثر کارایی و حداقل هزینه بهره‌مند شوید.

  • پشتیبان‌گیری و بازیابی فاجعه

اطمینان حاصل کنید که مکانیزم‌های پشتیبان‌گیری و بازیابی فاجعه کافی برای محافظت از داده‌های خود و تضمین تداوم کسب‌وکار دارید. یک راه‌حل پشتیبان‌گیری را انتخاب کنید که با الزامات RPO (نقطه بازیابی) و RTO (زمان بازیابی) شما مطابقت داشته باشد. این خدمات پشتیبان‌گیری اغلب توسط ارائه‌دهنده شما ارائه می‌شوند، اما همیشه می‌توانید یک راه‌حل شخص ثالث را انتخاب کنید. داشتن یک برنامه جامع برای پشتیبان‌گیری و بازیابی اطلاعات در مواقع بحرانی، از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.

تفاوت BMaaS و IaaS چیست؟

Bare metal as a Service یا (BMaaS) حتی در مقایسه با IaaS سنتی نیز سطح کمتری از کنترل را فراهم می‌کند. در یک محیط BMaaS، منابع همچنان بر اساس میزان تقاضا تأمین می‌شوند، از طریق اینترنت در دسترس قرار می‌گیرند و به‌صورت پرداخت به میزان مصرف (از نظر ماهانه یا ساعتی) صورتحساب دریافت می‌شود.

برخلاف IaaS سنتی، BMaaS رایانش، شبکه و ذخیره‌سازی را که از قبل مجازی شده است در اختیار کاربران نهایی قرار نمی‌دهد. اما در عوض، دسترسی مستقیم به سخت‌افزار اصلی را فراهم می‌آورد. این سطح از دسترسی به کاربران نهایی این امکان را می‌دهد تا تقریباً کنترل کاملی روی مشخصات سخت‌افزاری خود داشته باشند. با توجه به اینکه این سخت‌افزار نه مجازی است و نه از چندین ماشین مجازی پشتیبانی می‌کند، می‌تواند بیشترین عملکرد بالقوه را به کاربران نهایی ارائه دهد. چیزی که برای موارد استفاده مانند محاسبات HPC و GPU، دیتابیس با کارایی بالا، ورکلادهای تحلیلی (analytics) و موارد دیگر دارای ارزش قابل‌توجهی است.

GPU قطعه‌ای است که روی کارت گرافیک قرار می‌گیرد. این قطعه به‌طور جداگانه از CPU کار پردازش و رندرینگ تصویر را انجام می‌دهد. در واقع GPU عملکردی مشابه CPU (واحد پردازش مرکزی) دارد با این تفاوت که وظیفه‌ی آن پردازش اطلاعاتی است که به تصاویر مربوط می‌شود.

برای کاربران نهایی که با فعالیت در دیتابیس‌های سنتی آشنا هستند، می‌توانند در محیط‌های BMaaS نیز به‌راحتی فعالیت کنند. ممکن است به بهترین نقشه برای الگوهای معماری در ورک لاد های موجود باشد. بااین‌حال، این مزایا می‌توانند درازای مزایای IaaS سنتی، یعنی توانایی تهیه سریع و مقیاس‌پذیری افقی منابع، صرفاً با کپی‌برداری از نمونه‌ها و ایجاد توازن بار (load balancing) در میان آن‌ها باشد.  وقتی صحبت از BMaaS در مقابل IaaS به میان می‌آید، این‌گونه نیست که بگوییم مدلی نسبت به مدلی دیگر برتری داشته باشد، بلکه باید دید کدام مدل از نوع استفاده‌ای که می‌خواهیم از آن بکنیم یا ورک لاد خاص پشتیبانی می‌کند.

امنیت IaaS

امنیت در IaaS (زیرساخت به‌عنوان سرویس) از اهمیت بالایی برخوردار است، زیرا سازمان‌ها بخش مهمی از زیرساخت IT خود را به یک ارائه‌دهنده خارجی واگذار می‌کنند. این واگذاری، در کنار مزایای فراوان، چالش‌های امنیتی خاص خود را نیز به همراه دارد. مدل مسئولیت مشترک در IaaS، تعیین می‌کند که ارائه‌دهنده ابر مسئول امنیت زیرساخت فیزیکی و اجزای مدیریت شده‌ی محیط است، در حالی که مشتری ابر مسئول امنیت بارهای کاری، برنامه‌ها و داده‌های خود است. این تقسیم مسئولیت، درک دقیق از وظایف هر دو طرف را ضروری می‌سازد.

تهدیدات امنیتی در IaaS می‌توانند از سطوح مختلفی ناشی شوند. از پیکربندی نادرست سرویس‌ها و دسترسی‌های غیرمجاز گرفته تا حملات پیچیده‌تر، همگی می‌توانند امنیت داده‌ها و زیرساخت‌ها را به خطر بیندازند. برای مقابله با این تهدیدات، رعایت بهترین شیوه‌های امنیتی، از جمله رمزگذاری داده‌ها، به‌روزرسانی سیستم‌ها و پایش مداوم، حیاتی است. حال سوال اصلی اینجاست! مهم‌ترین تهدیدات امنیتی IaaS چیست؟

همچنین بخوانید: امنیت رایانش ابری

 

 

تهدیدات و نگرانی های امنیتی IaaS چیست؟

  • کنترل محدود: با استفاده از IaaS، کنترل مستقیم بر زیرساخت فیزیکی از دست می‌رود و در صورت بروز مشکل امنیتی در سمت ارائه‌دهنده، کاربر نیز تحت تأثیر قرار می‌گیرد.
  • پیکربندی‌های امنیتی نادرست: پیچیدگی پیکربندی سرویس‌ها و محیط‌های ابری می‌تواند منجر به اشتباهات پیکربندی شود که راه را برای حملات باز می‌کند.
  • فرار از ماشین‌های مجازی/کانتینرها: نفوذ به هایپروایزر یا سیستم‌عاملی که ماشین‌های مجازی یا کانتینرها روی آن اجرا می‌شوند، می‌تواند دسترسی غیرمجاز به منابع دیگر کاربران را فراهم کند.
  • هویت‌های به خطر افتاده: دسترسی غیرمجاز به حساب‌های کاربری با مجوزهای مدیریتی می‌تواند منجر به تخریب سرویس‌ها و دسترسی غیرمجاز به منابع شود.
  • الزامات انطباق و مقررات: رعایت الزامات قانونی و انطباق با استانداردها در محیط‌های ابری، به ویژه برای کسب‌وکارهای بین‌المللی، می‌تواند پیچیده باشد.

بهترین شیوه های امنیتی IaaS

  • درک مدل امنیتی هر ارائه‌دهنده: قبل از استفاده از IaaS، مدل امنیتی ارائه‌دهنده را به خوبی درک کنید و تفاوت‌های بین سرویس‌ها را در نظر بگیرید.
  • رمزگذاری داده‌های در حالت سکون: از قابلیت‌های رمزگذاری ارائه شده توسط ارائه‌دهندگان ابری برای محافظت از داده‌های ذخیره شده استفاده کنید.
  • به‌روزرسانی و پچ سیستم‌ها: سیستم‌عامل‌ها و نرم‌افزارهای خود را به‌طور منظم به‌روزرسانی کنید تا از آسیب‌پذیری‌های شناخته شده جلوگیری شود.
  • نظارت و فهرست‌برداری: دارایی‌های ابری خود را به‌طور مداوم نظارت و فهرست‌برداری کنید تا دید کاملی از محیط خود داشته باشید.

مراکز داده، مناطق در دسترس و نواحی IaaS

به‌منظور ارتقا سطح دسترسی و انعطاف‌پذیری بیشتر منابع، امروزه اکثر ارائه‌دهندگان ابر یک سلسله‌مراتب در مورد نحوه نقشه‌برداری ورک‌لاد‌ها در زیرساخت‌های فیزیکی و مجازی و همچنین جغرافیا ارائه می‌دهند. به‌عنوان‌مثال، Cloud دارای مناطق و نواحی (zones and regions) دسترسی است که این دو اصطلاح به شرح زیر تعریف می‌شوند:

  •  Cloud Region

یک Region از نظر جغرافیایی و فیزیکی به گروهی جداگانه از یک یا چند availability zones که دارای زیرساخت‌های الکتریکی و شبکه‌ای مستقل هستند و از مناطق دیگر جداشده‌اند، است. هدف از طراحی این Region ها این است که نقاط منفرد خرابی که با مناطق دیگر به اشتراک گذاشته‌اند، حذف گردد و تأخیرهای inter-zone به حداقل برساند.

  • Cloud Availability Zone

یک منطقه دسترسی، یک مکان ایزوله شده‌ی فیزیکی در یک Cloud Region با زیرساخت‌های برق، خنک‌کننده و شبکه است که مستقل از zone‌های دیگر است. Cloud Availability Zone با جلوگیری از وقوع کوچک‌ترین خرابی‌ها میان Zoneها، تحمل خطا را بیشتر می‌کند و درعین‌حال پهنای باند بالا و کاهش تأخیر بین منطقه‌ای (inter-zone) را تضمین می‌کند.

ابر خصوصی مجازی و IaaS

برای بسیاری از کاربران نهایی، به ویژه شرکت‌ها و سازمان‌ها با داده‌های حساس و الزامات خاص، وجود امنیت و حریم خصوصی بیشتر در یک ابر عمومی بسیار خوشایند است. virtual private cloud (VPC) یا ابر خصوصی مجازی، کاربران نهایی را قادر می‌سازد تا یک شبکه خصوصی برای یک مستأجر در یک ابر عمومی ایجاد کند. همچنین آن‌ها به کاربران امکان ایجاد زیر شبکه، انتخاب دامنه آدرس IP، فایروال‌های مجازی، گروه‌های امنیتی، ACL های شبکه، شبکه‌ای خصوصی مجازی سایت‌به‌سایت (VPN) و توازن بار (load balancing) را می‌دهند.

در دنیای وب امروزی، لود بالانسینگ از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. این فنّاوری که می‌تواند ترافیک سایت را به شکل هدفمندی میان مجموعه سرورهای شما هدایت می‌کند، نتایج مثبتی نیز برای سئو سایت نیز همراه دارد.

خرید ابر خصوصی

 قیمت گذاری در Iaas چیست؟

IaaS معمولاً بر اساس میزان مصرف قیمت‌گذاری می‌شود، بدین معنی که کاربران فقط به میزانی که استفاده می‌کنند، هزینه پرداخت خواهند کرد. با گذشت زمان، مدل‌های قیمت‌گذاری زیرساخت‌های ابری سطوح مختلفی را شامل می‌شود:

  • اشتراک و رزرو کردن: بسیاری از ارائه‌دهندگان تخفیف‌هایی را روی قیمت برای مشتریانی که مایل به بستن قراردادهای طولانی‌مدت، (معمولاً در حدود یک تا سه سال) هستند، ارائه می‌دهند.
  • صورتحساب ماهانه: مدل‌های صورتحساب ماهانه معمولاً در بازار BMaaS، جایی که زیرساخت‌های فیزیکی معمولاً حاکی از وجود حالت پایدار workload بدون ویژگی‌های شاخص آن است، رایج هستند.
  • هزینه‌بر اساس ساعت / ثانیه: متداول‌ترین حساب ریز هزینه‌ها برای زیرساخت‌های ابری سنتی است که کاربران نهایی فقط به میزان استفاده هزینه می‌پردازند.
  • پرداخت گذرا / نقطه‌ای: برخی از ارائه‌دهندگان ظرفیت استفاده‌نشده را با تخفیف از طریق نمونه‌های گذرا / نقطه‌ای ارائه می‌دهند، اما در صورت نیاز به ظرفیت، می‌توان آن موارد را پس گرفت.

 

Iaas چیست

 

راهکار ابر آراز برای استفاده از خدمات IaaS

آیا به دنبال زیرساختی قدرتمند، منعطف و قابل اعتماد برای کسب‌وکار خود هستید؟ سرورهای ابری ابر آراز، با ارائه منابع مقیاس‌پذیر، در دسترس بودن بالا و قیمت‌گذاری مقرون به صرفه، راه‌حلی ایده‌آل برای شماست. چه یک استارتاپ نوپا باشید، چه یک کسب‌وکار در حال رشد و چه شرکتی بزرگ و جاافتاده، ابر آراز با ارائه سرورهای ابری پرسرعت و آپتایم ۹۹.۹۸٪، بستری مطمئن برای میزبانی وب‌سایت‌ها، برنامه‌های کاربردی، محیط‌های توسعه و تست و همچنین پشتیبان‌گیری و ذخیره‌سازی داده‌های شما فراهم می‌کند.

همین حالا به جمع بیش از هزاران کاربر ابرآراز بپیوندید و قدرت واقعی ابر را تجربه کنید! با ثبت‌نام در ابر آراز، می‌توانید از تست رایگان سرور ابری ما بهره‌مند شوید و از نزدیک با سرعت، پایداری و امکانات بی‌نظیر آن آشنا شوید. دیگر نگران مدیریت سرور، هزینه‌های سنگین و قطعی‌های احتمالی نباشید. با ابر آراز، تمرکز خود را بر رشد کسب‌وکارتان بگذارید. برای شروع، روی دکمه‌ی زیر کلیک کنید و به دنیای ابر آراز قدم بگذارید.

اگر به‌دنبال انعطاف‌پذیری بالا، مقیاس‌پذیری آسان و هزینه‌های بهینه برای زیرساخت‌های دیجیتال خود هستید، سرور ابری ابرآراز دقیقاً همان چیزی است که نیاز دارید. با استفاده از سرورهای ابری پرسرعت و با آپتایم 99% ما، می‌توانید منابع محاسباتی خود را در هر زمان که نیاز دارید، افزایش یا کاهش دهید و تنها برای منابع مصرفی هزینه بپردازید.

جمع‌بندی: IaaS چیست؟

به‌عنوان جمع‌بندی، IaaS (زیرساخت به‌عنوان سرویس) مدلی از رایانش ابری است که به کسب‌وکارها امکان می‌دهد منابع محاسباتی، ذخیره‌سازی و شبکه‌ای مورد نیاز خود را به صورت مجازی و از طریق اینترنت اجاره کنند، بدون آنکه نیازی به سرمایه‌گذاری و نگهداری زیرساخت‌های فیزیکی داشته باشند. این مدل با ارائه انعطاف‌پذیری، مقیاس‌پذیری و کاهش هزینه‌ها، به سازمان‌ها کمک می‌کند تا تمرکز خود را بر نوآوری و توسعه کسب‌وکار خود معطوف کنند. با این حال، توجه به مسائل امنیتی و مدیریت صحیح این زیرساخت‌های مجازی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.


 

سوالات متداول

  • IaaS چیست؟

IaaS مدلی است که در آن زیرساخت‌های IT مانند سرور، ذخیره‌سازی و شبکه به صورت مجازی و از طریق اینترنت اجاره داده می‌شوند. شما صاحب سخت‌افزار نیستید، بلکه از آن به صورت مجازی استفاده می‌کنید.

  • مهم‌ترین مزایای استفاده از IaaS کدامند؟

کاهش هزینه، مقیاس‌پذیری، دسترسی از هر مکان و تمرکز بر کسب‌وکار اصلی، مهم‌ترین مزایای IaaS هستند.

  •  مسئولیت امنیت در IaaS بر عهده کیست؟

امنیت در IaaS مسئولیت مشترک بین ارائه‌دهنده (امنیت زیرساخت) و کاربر (امنیت داده‌ها و برنامه‌ها) است.

  •  برای پیاده‌سازی IaaS چه مراحلی باید طی شود؟

شناسایی نیازها، انتخاب ارائه‌دهنده، راه‌اندازی شبکه، نظارت و بهینه‌سازی و ایجاد سیستم پشتیبان‌گیری، مراحل اصلی پیاده‌سازی IaaS هستند.

  •  چه تهدیدات امنیتی در محیط IaaS وجود دارد و چگونه می‌توان از آن‌ها جلوگیری کرد؟

پیکربندی نادرست، فرار از ماشین مجازی و نفوذ به حساب‌های کاربری، تهدیدات اصلی هستند. استفاده از رمزگذاری، به‌روزرسانی سیستم‌ها و پایش مداوم، راه‌های مقابله با این تهدیدات هستند.

منبع
ovhcloudazure.microsoftgeeksforgeeksgeeksforgeeksflentasmondo.ventureskoombeamongodbspot.iocapterra
سرور مجازی آراز سرور مجازی آراز

ادمین

نویسنده ابرآراز متخصص فناوری اطلاعات و علاقه‌مند به رایانش ابری است که تلاش می‌کند با ارائه مقالات آموزشی و کاربردی، مفاهیم پیچیده فناوری را به زبانی ساده و قابل فهم برای همه کاربران ارائه دهد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا