سرور مجازی آراز سرور مجازی آراز

پروتکل tcp ip چیست ? آشنایی با خصوصیات پروتکل tcp ip

پروتکل tcp ip چیست ؟ مدل tcp ip چه خصوصیاتی دارد؟ در این مقاله ضمن توضیح مفصلی در مورد این پروتکل، قصد داریم تا درباره پروتکل های لایه انتقال tcp ip نیز صحبت کنیم. با ما همراه باشید.

عموما در زمان بازدید از یک سایت یا استفاده از برنامه‌های مختلف، توجه چندانی به نحوه‌ی عملکرد اینترنت نداریم. مادامی که اینترنت نیاز ما را برآورده می‌سازد برایمان اهمیتی ندارد که نحوه‌ی کار آن چگونه است؛ حال آنکه اگر اندکی کنجکاوی به خرج دهیم وارد دنیایی می‌شویم که خروج از آن آسان نخواهد بود. در پشت صحنه فعالیت کامپیوتر‌ها، سرور‌ها و مودم‌های بی‌شماری وجود دارند که با یکدیگر ارتباط برقرار می‌کنند تا این عملکرد بدون نقص حاصل شود.

مدل tcp ip یک استاندارد ارتباطی است که برق‌رسانی به اینترنت را حاصل می‌شود. در ادامه‌ی این مقاله با ما همراه باشید تا به سوال شما مبنی بر اینکه پروتکل tcp ip چیست و چگونه کار می‌کند پاسخ داده و با انواع پروتکل های tcp ip نیز آشنا شویم.

در همین ابتدا لازم می‌دانیم عنوان کنیم که اگر قصد خرید سرور ابری دارید به سایت ابر آراز مراجعه کرده و لذت استفاده از یک سرور امن و به صرفه را تجربه کنید.

پروتکل tcp ip چیست ؟

پروتکل شبکه tcp ip یک پروتکل پیوند داده یا دیتا لینک است که در اینترنت مورد استفاده قرار می‌گیرد تا برای رایانه‌ها و سایر دستگاه‌ها امکان ارسال و دریافت داده‌ها را فراهم سازد. به زبان ساده‌تر پروتکل tcp که مخفف عبارت Transmission Control Protocol/ Internet Protocol است، امکان برقراری ارتباط میان دستگاه‌های متصل به اینترنت را در شبکه‌ها فراهم می‌آورد.

سرویس های پروتکل tcp ip ابتدا در سال 1970میلادی توسط DARPA که مخفف the Defense Advanced Research Projects Agency in the US (آژانس پروژه‌های تحقیقاتی پیشرفته دفاعی در ایالات متحده) است، توسعه یافت. این پروتکل در ابتدا مانند بسیاری از پروتکل‌های اینترنت شروع به کار کرد اما بعدها به پروتکل استاندارد ARPAnet، نوع‌ قبلی اینترنت مدرن تبدیل شد. امروزه پروتکل های مدل tcp ip به عنوان استاندارد جهانی ارتباطات اینترنتی شناخته می‌شود.

پشته پروتکل tcp ip

نکته‌ای که لازم است بدان توجه داشته باشید این است که TCP/IP به تنهایی یک پروتکل نیست و یک پشته پروتکل یا مجموعه پروتکل ارتباطی محسوب می‌شود. به عبارتی پشته پروتکل tcp ip از ترکیب شدن چندین پروتکل به وجود آمده است. این پروتکل ها عبارتند از:

  • TCP یا Transmission Control Protocol که وظیفه برقراری ارتباطات میان نرم افزار های کاربردی در شبکه را برعهده دارد.
  • UDP یا User Datagram Protocol که وظیفه دارد ساده ترین حالت برقراری ارتباطات داده‌ای میان نرم‌افزارها در شبکه را ایجاد نماید.
  • IP یا Internet Protocol که وظیفه دارد برقراری ارتباطات بین کامپیوترها در شبکه را بدون هیچ مشکلی ایجاد نماید.
  • ICMP یا Internet Control Messaging Protocol وظیفه دارد به بررسی خطاها و وضعیت شبکه را انجام دهد.
  • DHCP یا Dynamic Host Configuration Protocol وظیفه آدرس دهی خودکار در شبکه را برعهده دارد.

پشته پروتکل tcp ip چیست

ویژگی های پروتکل tcp ip چیست ؟

خصوصیات پروتکل tcp ip بسیار مهم و کاربردی است؛ به‌طوریکه نبود و یا عدم کارکرد هریک از آنها می‌تواند باعث ایجاد مشکلات بی‌شماری در عملکرد اینترنت شود؛ برخی از مهم‌ترین این خصوصیات و ویژگی‌ها عبارتند از:

  • آدرس‌دهى منطقى
  • مسيريابى
  • سرويس نام‌گذارى
  • بررسى خطا و کنترل جريان
  • پشتيبانى کاربردها

معایب پروتکل tcp ip

در تعریف پروتکل tcp ip شما باید با معایب و مزایای آن نیز آشنا شوید تا در نهایت به درک درستی از این پروتکل برسید. TCP ویژگی‌های فوق‌العاده‌ای را در اختیار کاربران قرار می‌دهد که شاید خیلی از آنها مورد نیاز شما نباشد. در نتیجه ممکن است پهنای باند و یا زمان شما را بیهوده مصرف کند.

علاوه بر آن در مدل tcp ip برای داده‌ها هیچ محدوده‌ای مشخص نشده و ما باید خودمان محدوده داده را مشخص کنیم. به همین دلیل TCP برای انتقال‌های broadcast و یا multicast نمی‌تواند مورد استفاده قرار بگیرد.

شیوه‌ی کار پروتکل tcp ip چیست ؟

در این قسمت از معرفی پروتکل tcp ip و آشنایی با آن قصد داریم تا شما را با شیوه‌ی کار این پروتکل آشنا کنیم. به طورکلی، پروتکل TCP/IP نحوه انتقال اطلاعات از دستگاهی به دستگاه دیگر توسط رایانه‌ها را تعیین می‌کند. این داده‌ها باید به صورت دقیق نگه داشته شوند تا گیرنده همان اطلاعاتی را دریافت کند که فرستنده در ابتدا ارسال کرده است.

پروتکل های لایه کاربردی tcp ip جهت اطمینان از اینکه هر ارتباطی به مقصد موردنظر خود بدون هیچ مشکلی منتقل می‌شود، داده‌ها را به بسته‌ها (packet) تجزیه کرده و سپس بسته‌ها را در پیامی کامل در طرف دیگر تجمیع می‌کند. ارسال داده‌ها در بسته‌های کوچک‌، سبب می‌شود تا در زمان ارسال همزمان داده‌ها احتمال ایجاد اشتباه به حداقل برسد.

پس از تقسیم یک پیام واحد به این بسته‌ها، اگر یک مسیر شلوغ باشد، این بسته‌ها می‌توانند در مسیرهای مختلف حرکت کنند. این عمل، مانند ارسال چند کارت تولد متفاوت از طریق پست به یک خانواده است که شما می‌توانید هر کارت را در صندوق پستی دیگری بیندازید و هر کارت را در مسیر متفاوتی به آدرس گیرنده منتقل کنید.

شیوه‌ی کار پروتکل tcp ip چیست

مدل TCP/IP چگونه کار می‌کند؟

نحوه‌ی کار پروتکل tcp ip چیست ؟ برای آشنایی با پروتکل tcp ip باید بتواندی به درک درستی از چگونگی عملکرد این پروتکل برسید. هنگامی که شما پیام، عکس یا فایلی را از طریق اینترنت ارسال می‌کنید، مدل TCP/IP طبق داده‌های چهار لایه ( four- layer procedure) این داده‌ها را به بسته‌های مختلف تقسیم می‌کند. داده‌ها ابتدا از طریق این لایه ها به یک ترتیب دست پیدا می‌کنند. سپس با ترتیب معکوسی در قسمت دریافت کننده‌، به گردآوری مجدد این داده‌ها اقدام می‌کنند.

نمودار نحوه تقسیم مدل TCP/IP به بسته‌ها و ارسال آن‌ها از طریق 4 لایه مختلف

مدل TCP/IP به دلیل این که کل فرایند استاندارد شده است عملیات بي‌نقصی را انجام می‌دهد. بدون استانداردسازی این پروتکل، ارتباطات به هم ریخته و سرعت کار  کند می‌شود. این موضوع سبب شده است که پروتکل های tcp ip به یکی از کارآمدترین روش‌ها برای انتقال داده‌ها از طریق اینترنت تبدیل شود.

سایر پروتکل‌های رایج اینترنت

مدل TCP/IP بسیاری از پروتکل های اینترنت را که نحوه آدرس‌دهی و ارسال داده‌ها از طریق اینترنت را مشخص می‌کنند، پوشش می‌دهد. پروتکل‌های رایج اینترنت شامل HTTP ، FTP و SMTP است و هر سه از آن‌ها اغلب همراه با مدل TCP/IP استفاده می‌شوند.

  • HTTP (پروتکل انتقال Hypertext) بر عملکرد مرورگرها و وب سایت‌ها نظارت دارد.
  • FTP (پروتکل انتقال فایل) نحوه ارسال فایل‌ها از طریق شبکه را مشخص می‌کند.
  • SMTP (پروتکل انتقال ایمیل ساده) برای ارسال و دریافت ایمیل استفاده می شود.

پروتکلهای VPN‌، مانند OpenVPN‌، شبکه‌های امن و خصوصی را از طریق اینترنت ایجاد می کنند. AVG Secure VPN از رمزنگاری قوی داده‌ها برای ایمن سازی اتصال به اینترنت شما استفاده می‌کند‌، و این در حالی است که آدرس IP شما را در پشت یکی از سرورهای AVG VPN در بیش از 50 مکان در سراسر جهان پنهان می‌کند.

پروتکل‌های رایج اینترنت

تفاوت بین TCP و IP چیست؟

TCP و IP پروتکل‌های شبکه کامپیوتری جداگانه هستند. تفاوت بین TCP ( پروتکل کنترل انتقال) و IP ( پروتکل اینترنت ) نقش آن‌ها در فرایند انتقال داده است. IP آدرس داده را دریافت می کند (رایانه شما دارای آدرس IP است). TCP پس از یافتن آدرس IP ، تحویل دقیق داده‌ها را تضمین می‌کند، و این دو با هم مجموعه پروتکل TCP/IP را تشکیل می‌دهند.

به بیان دیگر‌، IP پیام‌ها را مرتب می‌کند و TCP نامه‌ها را ارسال و دریافت می‌کند. در حالی که این دو پروتکل معمولاً با هم در نظر گرفته می‌شوند ، پروتکل‌های دیگر‌، مانند UDP (پروتکل اطلاعات کاربر)‌، می‌توانند داد‌ها را بدون استفاده از TCP در داخل سیستم IP ارسال کنند. اما TCP برای ارسال داده به آدرس IP نیاز دارد که این تفاوت دیگری بین IP و TCP است.

مدل osi چیست؟

در تعریف مدل OSI باید عنوان کنیم که این عبارت، مخفف Open Systems Interconnection Model است که معنی فارسی آن مدل اتصال متقابل سامانه‌های باز است. کار آین مدل این است که ارتباطات شبکه را به هفت لایه تقسیم کند. این لایه ها برای شناسایی مسائل شبکه سودمند هستند. مدل اتصال متقابل سامانه های باز ( OSI ) یک مدل مفهومی است که سیستم‌های ارتباطی متنوع را قادر می‌سازد تا با استفاده از پروتکل های استاندارد ارتباط برقرار کنند.

اگر بخواهیم به زبان ساده بگوییم، مدل مرجع osi برای سیستم‌های رایانه‌ای مختلف استانداردی را فراهم می‌کند تا بتوانند با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. اگر می‌خواهید در این مورد اطلاعات بیشتری کسب کنید به وبلاگ ما مراجعه کرده و مقاله‌ی معرفی مدل OSI را مطالعه نمایید.

تفاوت OSI و پروتکل tcp ip چیست ؟

این دو مدل در کنار شباهت‌های زیادیکه باهم دارند، از تفاوت‌های جزئی نیز برخوردارند که در ادامه تلاش می‌کنیم به مهم‌‌ترین آنان اشاره کنیم. از جمه اصلی‌ترین تمایز این دو مدل باهم می‌توان به تعداد لایه‌های آنها اشاره کرد؛ مدل OSI هفت لایه و مدل TCP/IP چهار لایه را شامل می‌شود.

مهم‌ترین امتیاز مدل OSI مشخص بودن تفاوت میان سرویس‌های مورد استفاده می‌باشد؛ به صورتی که تفکیک روشنی از تمامی پروتکل‌های هر لایه در این مدل وجود دارد. همچنین جامع بودن این مدل نیز یکی دیگر از دستاوردهای آن می‌باشد. این مدل برای تمامی ارتباطات شبکه‌های کامپیوتری قابل تعریف است و معمولاً کاربرد آموزشی دارد.

از طرف دیگر مدل TCP/IP دارای لایه‌های کمتر و تفکیک پروتکل کمتری نسبت به مدل OSI است که این امر باعث می‌شود تفاوت روشنی بین سرویس‌های مختلف این مدل مشاهده نشود. اما از سوی دیگر این مدل دارای کارایی بیشتری است و قدرت کاربردی آن موجب شده است که اغلب شبکه‌های کامپیوتری و حتی اینترنت از این مدل به عنوان طراحی اصلی استفاده کنند. شرکت‌های تولید کننده تجهیزات شبکه‌ای نیز موظف هستند، دستگاه‌های خود را سازگار با مدل TCP/IP تولید و طراحی کنند.

تفاوت OSI و پروتکل tcp ip چیست

لایه های پروتکل tcp ip چیست ؟

چهار لایه از مدل TCP/IP وجود دارد که عبارتند از: دسترسی به شبکه‌، اینترنت‌ ، حمل و نقل و برنامه. استفاده از همه‌ی این لایه ها، مجموعه‌ای از پروتکل‌ها را تشکیل می‌دهد. هنگامی که یک کاربر اطلاعاتی را ارسال می‌کند، مدل TCP/IP ، دیتا را از طریق این لایه ها به یک ترتیب خاصی منتقل می‌کند، و مجددا هنگامی که دیتا دریافت شد، به ترتیب معکوس عمل می‌کند.

لایه 1: لایه دسترسی به شبکه

لایه دسترسی به شبکه‌، که به عنوان لایه پیوند داده نیز شناخته می‌شود، زیرساخت‌های فیزیکی را که به رایانه‌ها اجازه می دهند از طریق اینترنت با یکدیگر ارتباط برقرار کنند، کنترل می‌کند. این شامل کابل های اترنت‌، شبکه های بی‌سیم‌، کارت‌های رابط شبکه‌، درایورهای دستگاه در رایانه شما و غیره می شود.

لایه دسترسی به شبکه همچنین شامل زیرساخت های فنی‌، مانند کدی است که داده‌های دیجیتالی را به سیگنال‌های قابل انتقال تبدیل می‌کند و این اتصال به شبکه را ممکن می سازد.

لایه 2: لایه اینترنت

لایه دوم پروتکل tcp ip چیست ؟ لایه اینترنت  ، که به عنوان لایه شبکه نیز شناخته می‌شود‌، جریان و مسیریابی ترافیک را به منظور اطمینان از ارسال سریع و دقیق داده‌ها کنترل می‌کند. این لایه همچنین وظیفه جمع‌آوری مجدد بسته داده در مقصد را بر عهده دارد. اگر ترافیک اینترنتی زیادی وجود داشته باشد‌، ارسال در لایه اینترنت ممکن است کمی بیشتر طول بکشد‌، اما احتمال وقوع خرابی در آن فایل کمتر است.

لایه شبکه چیست

لایه 3: لایه حمل‌و‌نقل

لایه انتقال، یک اتصال داده قابل اعتماد بین دو دستگاه ارتباطی را فراهم می‌آورد. این مانند ارسال یک بسته بیمه شده است: لایه انتقال، داده‌ها را در بسته‌ها تقسیم می‌کند‌، بسته‌هایی را که از فرستنده دریافت کرده است تصدیق می‌کند، و اطمینان می‌دهد که گیرنده نیز بسته‌هایی را که دریافت می‌کند تصدیق ‌کند.

لایه 4: لایه برنامه

لایه برنامه شامل گروهی از برنامه‌ها است که به کاربر اجازه دسترسی به شبکه را می‌دهد. برای اکثر ما این می‌تواند ایمیل‌، برنامه های پیام‌رسان و برنامه‌های ذخیره‌سازی ابری باشد. این همان چیزی است که کاربر نهایی هنگام ارسال و دریافت داده‌ها می بیند و با آن ارتباط برقرار می‌کند.

TCP/IP با کدام آدرس های IP کار می‌کند؟

اگر یکی از آدرس‌های IPv4 یا IPv6 را دارید‌، احتمالاً در‌حال استفاده از مدل TCP/IP هستید. این مدل استاندارد برای اکثر زیرساخت‌های اینترنتی موجود است. دسته‌های مختلفی از آدرس‌های IP وجود دارد که ممکن است بر حریم خصوصی شما یا نحوه عملکرد پروتکل تأثیر بگذارد، مانند آدرس های IP عمومی در مقابل IP های ثابت یا IP های پویا، اما آن‌ها همچنان از مدل استاندارد TCP/IP پیروی می‌کنند.

TCP/IP با کدام آدرس های IP کار می‌کند

TCP/IP: رایج ترین نوع پروتکل

TCP/IP پرکاربردترین مجموعه پروتکل در وب است. این پروتکل به قدری رایج است که اکثر مردم حتی متوجه استفاده از آن نمی‌شوند. اکثر رایانه‌ها به صورت استاندارد TCP/IP دارند‌، بنابراین نیازی به تنظیم دستی آن نیست. کافی است به شبکه بی‌سیم محلی خود متصل شوید تا آماده حرکت شوید.

اما در حالی که TCP/IP رایج ترین پروتکل است‌، امن‌ترین نیست. به همین دلیل کارشناسان امنیتی ما AVG Secure VPN را ایجاد کردند که رمزگذاری قوی روی پروتکل OpenVPN (در ویندوز و اندروید) و پروتکل IKEv2 (برای دستگاه های Mac OS و iOS) که هر دو از پروتکل‌های استاندارد TCP یا IP ایمن‌تر هستند را ایجاد می‌کند.

نحوه‌ی شناخت آدرس پروتکل tcp ip چیست ؟

برای اطلاع از آدرس TCP/IP خود، کافی است به موتور جستجوی مورد علاقه خود بروید و عبارت “آدرس IP من چیست” را وارد کنید. آدرس IP خود را در بالای نتایج جستجوی خود مشاهده خواهید کرد. برای دسترسی به دستورالعمل‌های دقیق‌تر، می‌توانید از راهنما‌های پیدا کردن آدرس IP خود بر روی هر دستگاهی استفاده کنید.

سرور های ابر آراز چه ویژگی هایی دارند؟

سرور ابری ابر آراز پرسرعت‌ترین سرور ابری با آپتایم 99/9 به شمار می‌رود. همچنین با مبلغی مناسب سرور هایی با سریع‌ترین و پرقدرت‌ترین سخت‌افزارهای موجود را به شما ارائه می‌دهد. 

امیدواریم که در مقاله‌ی آموزش کامل پروتکل tcp ip  توانسته باشیم به طور کامل به سوالات شما پاسخ دهیم. اما اگر در این خصوص به مشکلی برخوردید، تیم پشتیبانی ابر آراز در خدمت شما عزیزان خواهد بود تا به سوالات احتمالی شما پاسخ بدهد. علاه بر آن ما در پیج اینستاگرامی خود، پیرامون جدیدترین و تازه‌ترین اخبار حوزه‌ی تکنولوژی و فناوری صحبت خواهیم کرد. ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید.
سرور مجازی آراز سرور مجازی آراز

ادمین

نویسنده ابرآراز متخصص فناوری اطلاعات و علاقه‌مند به رایانش ابری است که تلاش می‌کند با ارائه مقالات آموزشی و کاربردی، مفاهیم پیچیده فناوری را به زبانی ساده و قابل فهم برای همه کاربران ارائه دهد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا